ZEIST - De KNVB vermoedt dat de aanhoudende geruchtenstroom over sportieve fraude bij het bekerduel dinsdag tussen Roda JC en Willem II (1-0) door "commerciële partijen" de wereld is ingebracht.

Hiermee zouden deze niet nader genoemde partijen een eigen positie in de (gok)markt willen verwerven. Dat geeft de KNVB vrijdag in een verklaring te kennen.

De voetbalbond stelt dat hij kennis heeft genomen van artikelen in de media over hoge inzetten bij wedkantoren op de wedstrijd in Kerkrade. Volgens De Telegraaf van vrijdag zou vooral in Azië fors zijn gegokt op de wedstrijd. De KNVB is evenwel niet van plan de vermeende gokaffaire grondig te bestuderen.

Onderzoeken

"Op basis van een enkel mediabericht is de KNVB niet in de positie en niet bij machte het duel nader te onderzoeken", betoogt de voetbalbond, die daarbij ook het ontbreken van een justitieel opsporingsapparaat in Zeist aanhaalt. "De KNVB is overigens met zowel de FIFA als de UEFA in gesprek over invoering van waarschuwingssystemen."

De KNVB benadrukt dat via officiële weg geen melding is binnengekomen dat er extreem zou zijn ingezet op het bewuste bekerduel. "Ook hebben we niets vernomen van andere opvallende zaken. Via het Early Warning System, waarop Lotto/Toto is aangesloten, is er evenmin een melding binnengekomen. Er zijn dus geen signalen dat de wedstrijd zou zijn beïnvloed. Van verdachten is al helemaal geen sprake. Voor de KNVB is hiermee de kous af."