SHANGHAI - De Zwitserse tennisser Roger Federer is uitgeschakeld in de Masters Cup in Shanghai. De viervoudig winnaar van het eindejaarstoernooi van de mannen verloor vrijdag zijn laatste groepsduel van Andy Murray.

De Schot, die al zeker was van een plaats in de halve finales, won in drie sets: 4-6 7-6 7-5. De nederlaag van Federer betekende goed nieuws voor Gilles Simon.

De Fransman, die vrijdag eenvoudig won van de Tsjech Radek Stepanek (6-1 6-4), eindigde achter Murray als tweede in de rode groep en bereikte de laatste vier.

Murray

Murray mocht dan al geplaatst zijn, hij zei woensdag al dat hij er niets voor voelde Federer tweemaal in een week tegen te komen. Het beloofde er dus alles aan te doen de Zwitser uit te schakelen en hield woord.

De voormalig nummer 1 van de wereld, die in al zijn zeven voorgaande optredens in de Masters Cup de halve finales bereikte en vier keer de finale won, trof vrijdag een Murray in de vorm van zijn leven.

Titelprolongatie

Federer, die eerder in het toernooi verrassend had verloren van Simon, speelde voor zijn laatste kans op titelprolongatie in Shanghai en begon goed. Hij won de eerste set met 6-4. De tweede ging gelijk op en moest in een tiebreak worden beslist.

Die won de zelfverzekerde Brit met 7-3. Federer kreeg in de derde set last van zijn rug en liet zich een aantal keren behandelen door de arts van dienst.

Hij tenniste door en beet zich vast in de wedstrijd. Werkte bij 4-5 zelfs zeven matchpoints weg, maar moest uiteindelijk toch buigen.

Jammer

"Het lijf protesteerde. Normaal is een best-of-three match een fluitje van een cent. Jammer dus dat ik het vandaag niet kon brengen", reageerde Federer, bij wie het niet was opgekomen er de brui aan te geven.

"Als ik eenmaal op de baan sta, geef ik nooit op. Ja, misschien als je me er een vol op het oog slaat."

Angst

Bij Murray sloeg de angst toch nog even toe. "Ik had het liever op het eerste matchpoint beslist, maar produceerde een paar missers. Bovendien sloeg hij een aantal aces en fantastische forehands. Dat bracht me even van m'n stuk. Maar ik hield in mijn achterhoofd dat hij op het eind wat moe werd en fysiek niet meer helemaal in orde was."

In de halve finales speelt Murray tegen de Rus Nikolai Davidenko. Simon moet het opnemen tegen de Serviër Novak Djokovic.