AMSTERDAM - Ajax neemt het zondag met Miralem Sulejmani op tegen PSV. De Serviër zou goed uit de medische test zijn gekomen.

Sulejmani kampte met een hamstringblessure.

De Amsterdammers kunnen ook beschikken over Urby Emanuelson, die de bekerwedstrijd tegen Volendam oversloeg vanwege een lieskwetsuur.

Trainer Marco van Basten benadrukte deze week nog dat hij geen enkel risico met zijn duurste aankoop (16 miljoen euro) wil nemen. "Maar Miralem kan wel een kwartier of twintig minuten invallen. Hij is er dus bij."

Vermaelen

Bij Ajax puilt de ziekenboeg nog altijd uit, met als belangrijkste slachtoffers doelman Maarten Stekelenburg en spits Klaas Jan Huntelaar. Thomas Vermaelen voegde zich de afgelopen dagen bij hen met een gekneusde enkel, opgelopen tijdens het verloren bekerduel tegen FC Volendam (1-0). Positief voor Ajax is de terugkeer van Miralem Sulejmani. Ook Eyong Enoh en Urby Emanuelson zijn ook weer inzetbaar.

De marge van vier punten op PSV is voor Van Basten geen reden tot overmoed. "We moeten niet teveel naar de stand kijken", waarschuwde hij zijn ploeg vrijdag. "Bij Ajax - PSV komen altijd andere krachten los. Maar PSV begrijpt ook wel dat als ze hier verliezen, ze een probleem hebben. Ze zullen dus tot de tanden gewapend naar Amsterdam komen", aldus Van Basten.

Van Basten liet verder los dat gelegenheidsaanvoerder Rasmus Lindgren, Gabri en Eyong Enoh niet alle drie in de basisformatie beginnen. "Wie ik ook passeer, het zal zeker gespreksstof opleveren."

Bruno Silva komt in aanmerking voor een basisplaats als Thomas Vermaelen definitief wegvalt. Van Basten kan ook nog besluiten om Emanuelson weer een linie terug te halen. Ajax verdedigt tegen PSV een voorsprong van vier punten op de ranglijst.

PSV

In Eindhoven liet Stevens zich echter geen 'probleem' aanpraten. "We zullen altijd de rust bewaren. Ik geloof ook niet dat de druk bij ons ligt, maar als we verliezen staan we wel op zeven punten van Ajax. Al is dat natuurlijk niet onoverbrugbaar."

PSV maakt een moeilijke periode door. De ploeg die de eredivisie vier jaar in zijn greep heeft gehouden, leed zaterdag bij NEC (1-0) alweer de vierde nederlaag in het nog prille seizoen. De resultaten zeggen volgens trainer Huub Stevens echter niet alles.

"Natuurlijk kijk je daar als eerste naar, maar dat is zuur voor de spelers. Ons spel is namelijk best aardig", verwees Stevens naar de bekerwedstrijd woensdag tegen AZ. PSV verloor dat duel na verlenging, maar liet een betere indruk achter dan vier dagen eerder tegen NEC.

Landstitel

Stevens beaamde vrijdag dat een nederlaag zondag tegen Ajax het zicht op de vijfde landstitel op een rij flink doet vervagen. PSV kan echter bogen op een positieve balans in de Amsterdam Arena. De Eindhovenaren zijn in competitieverband al vier seizoenen ongeslagen in het stadion van de grote titelconcurrent.

PSV moet het mogelijk wel stellen zonder spelmaker Ibrahim Afellay. De creatieve middenvelder kreeg tegen AZ een tik op de enkel en trainde vrijdag niet mee. Otman Bakkal is wel weer fit, net als de verdedigers Jérémie Bréchet en Eric Addo.

Trainer Huub Stevens ziet het meespelen van Afellay somber in. "Ik denk op dit moment dat hij niet kan meedoen. Hopelijk kan hij zaterdag weer meetrainen. Zo ja, gaan we het tegen Ajax misschien wel proberen", aldus Stevens vrijdag.

PSV mist in de Amsterdam in elk geval rechtsback Jan Kromkamp. Hij viel tegen AZ al na een half uur geblesseerd uit met een kwetsuur aan de enkel. Jérémie Bréchet trainde vrijdag wel mee, net als Eric Addo. Ook Otman Bakkal maakte de hele groepstraining mee. De middenvelder ontbrak de laatste twee duels door een hamstringblessure. Bakkal verwacht zondag te kunnen spelen.

Huntelaar

Stevens wilde in de vooruitblik op de topper tegen Ajax niet ingaan op de personele problemen van de Amsterdammers, die onder meer spits Klaas-Jan Huntelaar missen. "Ik kijk alleen naar mijn eigen ploeg", stelde de trainer.

PSV leed zaterdag bij NEC al de vierde competitienederlaag dit seizoen. In de beker ging de landskampioen in de verlenging onderuit tegen AZ. Stevens wees in zijn verklaring voor de teleurstellende resultaten op de fysieke belasting voor zijn ploeg.

PSV speelde dit seizoen naast de competitiewedstrijden ook vier duels in de Champions League en twee in de beker. "Onze tegenstanders zijn fris en fit, terwijl wij met ons volle programma veel psychische, mentale en lichamelijke belasting hebben. Het is geen excuus, maar ik denk dat we zonder die extra belasting een hoger puntenaantal hadden gehad. Eigenlijk worden we bestraft voor ons succes van vorig jaar."

Van onrust in Eindhoven is volgens Stevens absoluut geen sprake. "We bewaren hier de rust en proberen als technische staf vertrouwen uit te spreken. Natuurlijk kijkt de buitenwereld als eerste naar het resultaat en dat is zuur voor de spelers. Maar ons spel was tegen AZ weer best aardig", zei Stevens.

Feyenoord

Op de lange lijst van afwezigen bij Feyenoord kan trainer Gertjan Verbeek ook de namen van Leroy Fer en Luigi Bruins noteren. De twee jonge middenvelders zijn zondag niet beschikbaar in de uitwedstrijd tegen FC Twente.

Fer zat de afgelopen dagen ziek thuis. Vrijdag meldde hij zich wel even bij De Kuip, maar Fer is nog onvoldoende hersteld om te kunnen spelen.

Hij heeft zich ook afgemeld bij bondscoach Johan Neeskens voor de oefeninterland van Nederland B tegen Jong Zweden volgende week woensdag.

Bruins viel donderdag geblesseerd uit in het bekerduel met HHC Hardenberg. Hij kreeg al vroeg in de wedstrijd een tik op zijn bovenbeen.

Biseswar

Voor Diego Biseswar, die tegen HHC al ontbrak, komt het duel met FC Twente te vroeg. Hij kreeg afgelopen week last van zijn knie. Een MRI-scan bracht vrijdag geen letsel aan het licht. De aanvaller krijgt wel van Verbeek een paar weken rust.

Op de lijst met geblesseerden prijken verder de namen van Jonathan de Guzman, Denny Landzaat, Danny Buijs, Andwélé Slory, Jon Dahl Tomasson en Theo Lucius.

Tomasson en Lucius waren dicht bij een rentree, maar kregen deze week beiden een terugslag in hun herstel.