ZEIST - Trainer Johan Neeskens van Nederland B heeft Royston Drenthe opgenomen in zijn selectie van 26 spelers voor het oefenduel met Jong Zweden, dat op woensdag 19 november in Waalwijk wordt gespeeld.

De middenvelder van Real Madrid werd na de Olympische Spelen niet meer voor een nationaal team opgeroepen. Bondscoach Foppe de Haan van Jong Oranje was ontevreden over de houding van Drenthe in China.

"Ik heb daar niets mee te maken", zei Neeskens. "Drenthe speelt regelmatig in de basis bij Real Madrid. Hij is een speler met potentie."

Nederland B, het schaduwteam van Oranje, komt voor het eerst in bijna twintig jaar weer in actie. Het project is voor de duur van dit seizoen nieuw leven ingeblazen na de uitschakeling van Jong Oranje voor het EK Onder 21 in 2009. Een grote groep talentvolle spelers blijft via Nederland B interlands spelen en behoudt zodoende de aansluiting met het A-elftal.

Neeskens heeft Urby Emanuelson, Nordin Amrabat, Otman Bakkal en Glenn Loovens niet opgeroepen. Het kwartet kwam afgelopen week wegens blessures niet bij hun clubteam in actie. "Daar hebben we rekening mee gehouden", stelde Neeskens. "Ook wij waken voor overbelasting."

Lodewijks

De KNVB voerde afgelopen week diverse gesprekken met bestuursleden van clubteams over Nederland B. Feyenoord is nog steeds niet overtuigd van het nut van een dergelijke ploeg. De Rotterdamse ploeg verbood Patrick Lodewijks ook om keeperstrainer te worden. "Toch verwacht ik dat alle spelers zich melden", aldus Neeskens.

Directeur Henk Kesler van de KNVB stelde eerder al dat clubteams volgens de richtlijnen van de FIFA verplicht zijn om spelers af te staan aan Nederland B. "Ik vind dat de KNVB goed meedenkt met de clubteams", stelde bondscoach Bert van Marwijk van het "grote" Oranje. "Beter dan ooit zelfs."

"Nederland B speelt het komende jaar slechts drie duels. In juni komt de ploeg niet in actie en als wij twee keer binnen vier dagen voetballen, dan komt Nederland B maar een keer in actie. Spelers van Nederland B komen bovendien in aanmerking voor het Nederlands elftal."

Assistenten

Johan Neeskens krijgt bij Nederland B hulp van de assistenten Dennis Bergkamp, Arthur Numan en keeperstrainer Arno van Zwam. Bergkamp speelde twintig jaar geleden zelf nog in Nederland B. "Ik vond dat toen een hele eer", stelde de oud-aanvaller vrijdag."

Bergkamp volgt de trainerscursus van de KNVB. Hij is behalve assistent van Neeskens ook betrokken bij het eerste elftal en de B1 van Ajax. "Na twee jaar van bijna niets doen, heb ik het wel druk gekregen", lachte Bergkamp. "Maar ik heb veel plezier in wat ik nu doe."

Bergkamp

Dennis Bergkamp maakte bekend volgend jaar wellicht aan de slag te gaan als jeugdtrainer bij Ajax. "Er zijn wel mogelijkheden bij Ajax. We moeten maar eens kijken hoe het loopt."

Bergkamp startte dit seizoen met een cursus trainer betaald voetbal en loopt stage bij Ajax. Hier assisteert hij bij het eerste elftal trainer Marco van Basten. Ook houdt hij zich bezig met de B1. "Het bevalt goed. Het is leuk om het nu van een andere kant te zien. Normaal gesproken voerde ik de trainingen uit, maar nu zie je ook hoe een training tot stand komt. Je gaat op een andere manier over het voetbal nadenken."

Ondanks dat hij plezier heeft in het trainerschap, valt het Bergkamp af en toe nog wel zwaar. "Zeker als je al twee jaar op je kont hebt gezeten en niets hebt gedaan", zei hij lachend. "Je moet er veel tijd in stoppen en dat valt dan nog wel eens tegen."

Ervaring

Het assistentschap bij het Nederlands B-elftal zag de inmiddels 39-jarige oud-international vooral als een mooie mogelijkheid om meer ervaring op te doen. "In mijn ogen is het een onderdeel van de cursus die ik volg. Een internationaal team is toch anders dan een clubteam."

Bergkamp was via oud-collega's Phillip Cocu en Frank de Boer bij bondscoach Bert van Marwijk onder de aandacht gebracht, waarna het balletje ging rollen. Van Marwijk is namens de KNVB verantwoordelijk voor de samenstelling van de technische staf voor Nederland B.