MADRID - Ruud van Nistelrooij is volgens zijn club Real Madrid voor de rest van het voetbalseizoen uitgeschakeld. De Nederlandse spits is donderdag in de Verenigde Staten geopereerd aan zijn rechterknie.

Hij is naar verwachting zes tot negen maanden uitgeschakeld. Van Nistelrooij stond acht jaar geleden als aanvaller van PSV met dezelfde kwetsuur ook al langdurig aan de kant.

De spits vernam na een kijkoperatie dat hij opnieuw een scheurtje in de buitenmeniscus van de rechterknie had. Ook het kraakbeen en de voorste kruisband van het gewricht waren beschadigd. De operatie werd uitgevoerd door Richard Steadman, de chirurg die Van Nistelrooij acht jaar geleden ook van zijn knieproblemen verloste.

Rechterknie

De 32-jarige Van Nistelrooij kreeg vorige maand tijdens de uitwedstrijd tegen Juventus (2-1) weer last van de rechterknie. Hij hield drie weken rust en vierde zijn rentree tijdens de return tegen de Italiaanse club (0-2). Van Nistelrooij nam contact op met Steadman toen hij tijdens dat duel opnieuw knieklachten kreeg.

De blessure van Van Nistelrooij is een grote tegenvaller voor Real Madrid. De club verloor niet alleen twee keer in de Champions League van Juventus. De kampioen van Spanje bezet de vierde plaats op de ranglijst en werd dinsdag in het nationale bekertoernooi uitgeschakeld door derdeklasser Real Union.

Winterstop

Real Madrid kan pas in de winterstop, als de transfermarkt weer opengaat, een vervanger voor Van Nistelrooij aantrekken. Van Nistelrooij is niet de enige geblesseerde Nederlander bij Real Madrid. Arjen Robben is wegens een hamstringblessure nog zes weken uitgeschakeld. Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Royston Drenthe zijn wel inzetbaar.