ALKMAAR - Voor Huub Stevens stapelen de problemen bij PSV zich op. De oefenmeester ging woensdag met zijn ploeg voor de derde keer op rij onderuit.

AZ was in de derde ronde van het bekertoernooi te sterk voor de Eindhovenaren: 1-0. David Mendes da Silva maakte in de verlenging het enige doelpunt. Afgelopen week verloor PSV al van Olympique Marseille en NEC.

Nog geen twee maanden geleden stonden beide clubs in de competitie ook tegenover elkaar. De verhoudingen lagen toen volstrekt anders.

AZ was na twee duels nog zonder punten, maar de zege op het toen nog ongeslagen PSV betekende de ommekeer. AZ verloor geen wedstrijd meer en klom in twee maanden op tot de koppositie in de eredivisie, terwijl PSV sindsdien met grote regelmaat punten morst.

NEC

De Eindhovenaren leden zaterdag bij NEC (1-0) alweer de vierde nederlaag van het seizoen en ook in Europees verband presteert PSV ondermaats.

Na drie nederlagen in vier wedstrijden lijkt uitschakeling in de Champions League nabij. De druk op Stevens en zijn ploeg om in Alkmaar te winnen was dan ook groot.

Opstelling

De oefenmeester had zijn elftal na de blamage in Nijmegen opnieuw flink omgegooid. Jan Kromkomp en Stef Nijland kregen van de oefenmeester een plek in de basis, dat ging ten koste van Stijn Wuytens en Jason Culina.

Door de terugkeer van rechtsback Kromkamp kon aanvoerder Timmy Simons zijn vertrouwde plek in de Eindhovense middenlinie weer innemen. Dirk Marcellis mocht zich onder toeziend oog van bondscoach Bert van Marwijk bewijzen als centrumverdediger.

Openingsfase

De Eindhovenaren leken in deze samenstelling meer op hun gemak dan de afgelopen weken. PSV koesterde in de openingsfase het balbezit en kreeg via Ibrahim Afellay - schot in handen van Sergio Romero - ook de eerste kans.

AZ, dat door blessures vooral in aanvallend opzicht verzwakt was, nam met bij vlagen vloeiend combinatiespel langzaam maar zeker het initiatief over.

De Alkmaarders kregen na 25 minuten ook de beste kans van de eerste helft. Ari kopte de bal uit een voorzet van Gill Swerts net naast.

Kromkamp

Voor de onfortuinlijke Kromkamp liep het duel met zijn voormalige werkgever uit op een persoonlijk drama. De international, onlangs weer opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal, moest halverwege de eerste helft per brancard het veld verlaten. Kromkamp was net hersteld van een liesblessure.

AZ ging in de tweede helft nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer. PSV moest ver terugkruipen op eigen helft en verscheen nauwelijks meer voor het doel van Romero.

AZ verzuimde echter om een van de vele kansen te benutten. Demy de Zeeuw was tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd nog het dichtst bij een doelpunt, hij schoot op de paal.

Verlenging

AZ had uiteindelijk een verlenging nodig om zich te ontdoen van PSV. Mendes da Silva rondde in het eerste deel van het extra half uur een goede actie van invaller Brett Holman beheerst af met een schot van twintig meter: 1-0. Hij drukte daarmee PSV, dat zondag op bezoek moet bij Ajax, nog wat dieper in de zorgen.

AZ schakelt PSV uit