LIENDEN - FC Lienden heeft voor een nog grotere bekerstunt gezorgd dan Volendam. De amateurclub, getraind door Hans Kraay jr, schakelde woensdagavond voor 2500 dankbare supporters Vitesse uit in de derde ronde: 1-0.

Erik de Kruijk maakte uit een vrije trap de luid bejubelde treffer tien minuten voor tijd. Lienden is na Achilles'29 de tweede hoodklasser bij de laatste zestien.

Hans Kraay j

Trainer Hans Kraay jr was enorm trots op zijn spelers. "Dit is toch verdiend?", klonk het blij uit de mond van de tv-presentator. "Voetbal is zo mooi. We dachten dat het niet kon worden overtroffen, alleen al spelen tegen Vitesse. We hebben zo hard gewerkt. Het was echt geweldig", zei hij voor Omroep Gelderland.

SC Heerenveen

SC Heerenveen heeft zich moeiteloos bij de laatste zestien geschaard in het toernooi om de KNVB-beker. De Friezen toonden woensdagavond in het Abe Lenstra-stadion weinig mededogen met hoofdklasser Haaglandia.

Na ruim een half uur stonden de amateurs uit Rijswijk met 5-0 achter, door onder meer drie treffers van Danijel Pranjic. Na rust stond de voet op de rem: 7-0.

ADO Den Haag

ADO nam ook al snel afstand van 'fusieclub' Fortuna. Draaitol Hursut Meric, die voor de verandering eens basisplaats was gegund, Fabio Caracciolo en Wesley Verhoek beslisten het duel in 35 minuten. Meric en Ruud Boymans (FSC) bepaalden de eindstand op 4-1.

Groningen kwam in Velsen na een kwartier op voorsprong door Berry Powel, de vervanger van de geblesseerde Koen van de Laak. Petter Andersson en Anthony Correia (eigen doel) beslisten de wedstrijd na rust.

Sparta

Kevin Strootman en Joey Godee loodsten Sparta naar de volgende ronde in februari. Alleen Mark de Vries deed iets terug namens Cambuur, waar Sparta-trainer Foeke Booy een kleine dertig jaar geleden begon als voetballer.

Hij moest doelman Harald Wapenaar al snel wisselen wegens een blessure.

FC Twente

Twente kwam in en tegen Eindhoven nog onverwacht in problemen. De Enschedese ploeg stond halverwege de eerste helft met 3-0 voor dankzij Robbie Wielaert, Eljero Elia en Blaise N'Kufo.

Tim Nelemans en topscorer Serhat Koc maakte de tweede periode nog uitermate interessant. Doelpunten kreeg het publiek niet meer te zien.

Amateurs

De achtste finales bevatten hoofdzakelijk eredivisieclubs. Uit de Jupiler League overwinteren alleen Excelsior en Dordrecht.

Achilles'29 en FC Lienden vertegenwoordigen de amateursectie, ervan uitgaande dat Feyenoord donderdag HHC Hardenberg eronder krijgt in Emmen.