VOLENDAM - Ajax kan zich de rest van het seizoen op de titelstrijd en Europese verplichtingen concentreren. Volendam, de nummer laatst van de eredivisie, schoot de Amsterdamse club woensdagavond voor eigen publiek na verlenging uit het nationale bekertoernooi: 1-0.

Jack Tuyp bestrafte Ajax in de 110e minuut voor een slechte eerste helft en het missen van veel mogelijkheden na rust.

De spits bezorgde de gehandicapte nummer twee van de eredivisie ook een onzeker gevoel voor de komende ontmoetingen in de eredivisie tegen PSV en AZ.

Ziekenboeg

De overvolle ziekenboeg van Ajax, dat elf spelers miste, viel vooral af te lezen aan de aanval waaraan de club het duel in de derde ronde van het bekertoernooi begon.

Ajax startte met een voorhoede bestaande uit Kennedy Bakircioglü, Evander Sno en Marvin Zeegelaar.

De eerstgenoemde Zweed vernam voor aanvang van de competitie dat hij niet voorkwam in de plannen van trainer Marco van Basten. Evander Sno, sinds zondag de eerste centrumspits van Ajax, acteerde de afgelopen vier jaar bij NAC en Celtic als middenvelder.

Zeegelaar, de linksbuiten van de A1, mocht debuteren omdat Urby Emanuelson lichte liesklachten had. Van Basten wilde in de aanloop van het komende competitieduel met PSV geen risico met de linkspoot nemen.

De 18-jarige Zeegelaar, die maandag ook al bij Jong Ajax debuteerde, kreeg van Van Basten de voorkeur boven Leonardo.

Sno

Sno stelde zich op het glibberige kunstgras allesbehalve kandidaat voor een basisplaats zondag in de ArenA tegen PSV. De jeugdinternational, de laatste vier jaar goed voor twee competitietreffers, stond niet alleen veel te vaak buitenspel.

Hij grossierde ook in balverlies. Sno moest in de slotfase van de reguliere speeltijd ook plaatsmaken voor de lichtvoetige Leonardo, die zich beter op de kunstmatige ondergrond thuis voelde.

Sno verprutste de beste mogelijkheid van Ajax in de eerste helft. Zeegelaar verraste zijn tegenstander Gerry Koning vlak voor rust met een hakballetje en bediende Sno op maat.

De vervanger van de geblesseerde centrumspitsen Klaas-Jan Huntelaar en Dario Cvitanich schoot echter naast.

Laag tempo

Ajax mocht zichzelf in de eerste helft aanrekenen dat het in een veel te laag tempo speelde. Pas toen de formatie na rust wel druk zette, bleek waarom Volendam als hekkensluiter van de eredivisie door het leven gaat.

De spelers van de thuisclub verschenen nog maar nauwelijks op de helft van de tegenstander. Volendam, dat met de minuut vermoeider oogde, kwam in de tweede helft nog maar tot één doelpoging. Yannick de Wit schoot in de 76e minuut naast.

Suarez

Met dank aan een slordig Ajax hield Volendam het doel in reguliere speeltijd schoon. Zo was Suarez, opnieuw schaduwspits, tot vier keer toe dichtbij de openingstreffer. Hij raakte in de 53e minuut de paal en schoot even later tot twee keer toe naast.

Doelman Verhoeven dook in de zeventigste minuut de bal knap uit de benedenhoek. Ajax speelde toen al met drie verdedigers omdat Van Basten middenvelder Robbert Schilder voor Oleguer bracht.

Verlenging

Ajax begon de verlenging met Suarez als centrumspits. Siem de Jong, de vervanger van Zeegelaar, mocht het als meest aanvallende middenvelder proberen. Gabri schoot vrij voor doel over en Leonardo schoof de bal in kansrijke positie naast.

Ajax verloor het initiatief toen Thomas Vermaelen wegens een enkelblessure eigenlijk niet meer verder kon maar Van Basten al drie keer had gewisseld.

Jack Tuyp verzuimde eerst met het hoofd te scoren maar liet doelman Vermeer in de vijfde minuut van de tweede helft van de verlenging wel kansloos: 1-0.

Volendam schakelt Ajax uit