DEN HAAG - Nederland en België maakten woensdag officieel bekend in een gezamenlijke stichting het WK voetbal van 2018 te willen organiseren. "Ik weet zeker dat we het kunnen", zei Harry Been, de secretaris-generaal van de KNVB.

Op dezelfde dag was Been aanwezig bij Sportpoort, een discussiepodium van NOCNSF en KNVB over de mogelijkheid de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen. "Beide zaken kunnen niet los van elkaar worden gezien", zei Been.

"Vandaag hebben wij besloten het definitief te gaan doen", zei Been over de samenwerking tussen Nederland en België.

"Het is een bijzondere dag. Als het ons lukt, gaat daar zonder meer een impuls uit voor de OS 2028. Dan bewijzen we dat kleine landen het kunnen. Zoals we dat al eerder hebben gedaan."

EURO 2000

Been was de grote man achter EURO 2000, het meer dan geslaagde Europees kampioenschap voetbal in Nederland en België. "Toen we destijds bij het ministerie aanklopten moesten we geld meebrengen.

Nu is dat totaal anders. De politiek en het bedrijfsleven geloven ook in onze plannen. In de loop der jaren is veel veranderd. Nu is er bij voorbaat steun."

De topfunctionaris van de KNVB zei ook dat het om meer gaat dan het ultieme doel alleen. "Door een 'bid' uit te brengen willen wij dat er een soort van katalysator ontstaat voor het voetbal."

"Dat we daardoor veel kunnen doen voor de breedtesport, de gehandicaptensport, de bevolking. Dat de politiek zegt: hier krijgt je een paar centen voor. En dat daardoor veel mensen over de drempel worden geholpen om iets aan sport te gaan doen."