BREDA - De Nederlandse en de Belgische voetbalbond richten samen een stichting op met als doel de organisatie van het FIFA-wereldkampioenschap in 2018 binnen te halen. Vertegenwoordigers van beide bonden hebben daartoe woensdag in Breda een akkoord bereikt.

In de stichting hebben van elke bond vier afgevaardigden zitting. De bondsvoorzitters Michael van Praag (KNVB) en François De Keersmaecker (KBVB) bekleden het covoorzitterschap.

De opdracht voor de stichting is het samenstellen van een bidbook op basis van FIFA-voorwaarden. Dit document moet medio 2010 bij de FIFA worden ingeleverd. Daarna volgen inspecties door de FIFA van de potentiële stadions en speelsteden. Voorjaar 2011 neemt het hoofdbestuur van de FIFA een besluit over de toewijzing.

Steden

Inmiddels hebben elf steden en stadioneigenaars zich officieel gemeld als kandidaat voor het toernooi. In België zijn dat Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Genk en Luik. In Nederland hebben Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Heerenveen en Rotterdam (twee stadions) zich ingeschreven.

Alle steden en stadions hebben ingestemd met de voorlopige voorwaarden die de FIFA stelt aan steden en stadions. Zo moeten drie stadions beschikbaar zijn met een minimumcapaciteit van 66.000 toeschouwers en de overige stadions minimaal 44.000 toeschouwers kunnen herbergen.

Onderzoek

De oprichting van de nieuwe stichting volgt op een onderzoek dat afzonderlijk in België en Nederland is uitgevoerd. De regeringen in België en Nederland ondersteunden de plannen voor de gezamenlijke organisatie van het WK 2018 al in een eerder stadium.

Zij baseerden hun vertrouwen onder meer op de geslaagde samenwerking tussen beide landen bij de organisatie van het Europees kampioenschap in 2000.