RIJSWIJK - Recordinternational Minke Smabers gaat door bij de Nederlandse vrouwenploeg. De 29-jarige middenvelder van Laren heeft de nieuwe bondscoach Herman Kruis laten weten dat ze de komende jaren voor Oranje beschikbaar blijft.

Smabers, goed voor 270 interlands, vroeg en kreeg na het olympisch goud in augustus in Peking enige bedenktijd. "Minke is eruit", zei Kruis woensdag. "Ze heeft weer heel veel zin om te beginnen bij Oranje. Dat is prima, dat is hartstikke goed."

Fatima Moreira de Melo (30) nam na Peking eveneens enige afstand van Oranje. De routinier van Rotterdam heeft evenwel meer tijd nodig om een definitief besluit te nemen over haar interlandcarrière. "Ik heb met Herman Kruis afgesproken dat we ergens in maart verder praten", legde de 257-voudige international uit.

Fris

"Ik heb nu nog niet het juiste gevoel voor hockey. Bij Rotterdam speel ik af en toe mee. Maar ik ben nog niet zo fris in mijn hoofd, dat ik er weer vol voor kan gaan. Ik voel me een beetje verzadigd. Misschien is dat in maart anders. Afwachten maar."

Kruis roept op 8 december voor de eerste keer zijn A-selectie van 22 speelsters bijeen. In januari vertrekt deze groep voor een oefenstage van ruim twee weken naar het buitenland. San Diego in Californië is waarschijnlijk de eindbestemming.