AMSTERDAM - Roda JC en Fortuna Sittard willen gaan fuseren. De beide clubs zullen woensdag komen met een intentieverklaring voor het samengaan, meldt Dagblad De Limburger. De provincie zou nauw betrokken zijn bij de fusie.

Het dagblad meldt dat bronnen binnen zowel de provincie als de beide clubs de intentieverklaring bevestigen. Roda JC zou vandaag haar voltallige personeel inlichten over de fusie. Wanneer het samengaan daadwerkelijk van kracht zou moeten gaan is nog de vraag.

De fusie ligt gevoelig in Limburg. Afgelopen weekeinde ontstonden er rellen tijdens de derby tussen de supporters van Fortuna en MVV. De club uit Maastricht maakte in eerste instantie ook deel uit van de fusieplannen, maar lijkt nu te zijn afgehaakt.

Gezamelijk onderzoek

Fortunadirecteur Hans Erkens weerspreekt woensdagmiddag in het NOS sportjournaal dat er sprake zou zijn van een fusie. Hij zei dat de clubs gezamelijk onderzoek verrichten naar de toekomst van het betaalde voetbal in Limburg. Daartoe is in samenwerking met de provincie Limburg een stuurgroep opgericht, met deskundigen uit de economische, financiële en sportwereld.

Prominente leden van deze stuurgroep zijn onder anderen oud-trainer Sef Vergoossen, marketingman Frank van den Wall Bake en voorzitter Peter Vogelzang van de Eredivisie CV. De stuurgroep, waarin ook functionarissen van Roda JC en Fortuna Sittard zitting hebben, moet de haalbaarheid van een nieuwe (fusie)club in kaart brengen.

Voorwaarden

"Het gaat in eerste instantie niet zozeer om een fusie", zei Erkens. "We gaan eerst onderzoeken welke voorwaarden er nodig zijn om topvoetbal in Limburg te bedrijven. Welke basis moet er zijn om succesvol als club te kunnen opereren? De uitkomst kan zijn dat Roda JC zelfstandig verder gaat en Fortuna ook. Maar een fusie zou eveneens mogelijk kunnen zijn. Beide clubs gaan het onderzoek in elk geval positief in."

"Voor beide clubs is dit hét moment om samen over de toekomst na te denken", stelde de provincie Limburg in een persverklaring. "Bijna 70 procent van de voetballiefhebbers in Limburg is van mening dat een sterke voetbalclub goed is voor Limburg en voor de voetbalclubs. Als zo'n Limburgse club zich kan meten met de nationale toppers, dan zegt ruim twee derde van voetbalminnend Limburg dat ze daar trots op zouden zijn."

Verzet

MVV en VVV-Venlo, de andere twee profclubs uit Limburg, zijn niet bij het nieuwe onderzoek betrokken. In 2002 mislukten de eerste besprekingen over FC Limburg. De fusieplannen stuitten destijds op groot verzet bij de supporters van de betrokken clubs.

Vorige maand werd het onderwerp tijdens een symposium in Roermond opnieuw actueel. KNVB-directeur betaald voetbal Henk Kesler liet toen weten dat de Nederlandse voetbalbond een fusieproces in Limburg eventueel zou ondersteunen. De hernieuwde discussie over FC Limburg leidde de afgelopen weken opnieuw tot heftige reacties bij de achterban van de betrokken clubs.

Emoties

"De besturen van Fortuna Sittard en Roda JC realiseren zich dat zelfs het uitspreken van de wil om de mogelijkheden te onderzoeken voor een nieuwe toonaangevende club veel emoties bij supporters zal losmaken. Toch kunnen deze emoties de ambities niet in de weg staan", aldus het persbericht van de Provincie Limburg, die het onderzoeksproces in financiële en personele zin zal invullen.

"In de droom van de beide besturen van Fortuna Sittard en Roda JC ontstaat er straks een club waarin eigen Limburgs talent volop de kans krijgt zich te ontwikkelen tot topspeler. Een club die, met een gezonde financiële begroting, op sportief vlak topprestaties neerzet. Een club waar een brede supportersgroep zich betrokken bij voelt", aldus de Provincie Limburg.

Zwaar weer

De levensvatbaarheid van Fortuna Sittard staat al langer ter discussie. De club verkeert financieel gezien in zwaar weer en moet eind deze week nog voor de licentiecommissie van de KNVB verschijnen. Daar wordt beslist of Fortuna dit seizoen überhaupt mag uitvoetballen. De voetbalbond is overigens groot voorstander van de fusie.

De KNVB probeert al enige tijd het aantal clubs in de Jupiler League terug te brengen van twintig naar achttien. Een fusie van MVV en Fortuna Sittard bij eredivisionist Roda JC zou dat bewerkstelligen. Bondvoorzitter Henk Kesler liet eerder al weten een samengaan van de Limburgse clubs een hogere prioriteit te vinden dan de stekker uit Fortuna te trekken.