STUTTGART - Een muiterij bij de Duitse achtervolgingsploeg heeft geleid tot de afmelding van het Duitse kwartet bij de WK baanwielrennen. Vier rijders, onder leiding van zesvoudig wereldkampioen Jens Lehmann, weigeren te rijden met de Berlijnse 'clan' onder leiding van Rabobank-coureur Robert Bartko. Daarop besloot de Duitse wielerbond de achtervolgingsploeg terug te trekken.

Bartko en Lehmann verkeren op voet van oorlog, omdat de Duitse bondscoach Rabobank-coureur Bartko selecteerde voor de individuele achtervolging, terwijl Lehmann een veel grotere staat van dienst heeft. Bartko reed dit jaar amper op de baan, omdat hij voor Rabobank op de weg fietst. Lehmann had zijn hele seizoen afgestemd op de titelstrijd in Stuttgart. "Ik voel me bedrogen en ben diep teleurgesteld", reageerde Lehmann.

Wrevel

Bartko had daar weinig begrip voor: "Ik begrijp dat Lehmann teleurgesteld is, maar sportief gezien is de beslissing om mij te laten rijden juist. We hebben het hier wel over een prestatiesport." Die grote mond kon Bartko niet waarmaken: hij werd in de kwartfinale uitgeschakeld. Die slechte prestatie zorgde voor nog meer wrevel in de ploeg, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een muiterij.

Nooit meer

De Duits wielerbond reageerde daadkrachtig: de achtervolgingsploeg werd afgemeld voor de WK, de opstandige vier moesten de koffers pakken en zullen nooit meer hun land mogen vertegenwoordigen. Deelname aan de Olympische Spelen is daarmee onmogelijk geworden. In 2000 won Duitsland op de ploegachtervolging nog goud. "De Duitse wielerbond laat zich niet chanteren", verklaarde voorzitter Sylvia Schenk. "Op de Spelen zullen Bartko, Fulst en talenten de achtervolgingsploeg vormen."