HEERENVEEN - IJsstadion Thialf in Heerenveen staat te koop. Dat heeft directeur Jarko Nieweg van Thialf donderdag meegedeeld. Het Utrechtse administratiekantoor Bonnet heeft beslag laten leggen op de aandelen van Wijnheuvel BV, de eigenaar van de ijstempel.

Bonnet wilde het beslag alleen opheffen als Thialf ruim 300.000 euro compensatie betaalt. Nieweg had al een afspraak met Bonnet over het opheffen van het beslag. Thialf maakte het geld echter een dag te laat over. Daarom gaat Bonnet Thialf op 12 augustus verkopen aan de hoogste bieder. Thialf verkeert in grote problemen, omdat het een schuld van 14 miljoen euro heeft.

Café in Kerkrade

Zaterdag 26 juli plaatste gerechtsdeurwaarder Quaedvlieg & Bonnie in het Friesch Dagblad een advertentie waarin de verkoop van Thialf wordt aangekondigd. In een café in Kerkrade worden de aandelen op 12 augustus aan de hoogste bieder verkocht. De gekochte aandelen moeten contant worden betaald.

Wijnheuvel BV is in eigendom van het Belgische bedrijf Campagnaard. Bonnet had nog een onbekend bedrag van Campagnaard tegoed. Omdat nagenoeg alle eigendommen van Campagnaard verhypotheekt zijn, kon Bonnet het beslag niet te gelde maken.

Emotionele waarde

Volgens de Thialf-directeur heeft het ijsstadion ondanks de schuld nog wel een waarde. "Thialf heeft een grote naam en een emotionele waarde. Bonnet probeert dus via Thialf nog geld terug te krijgen. Maar wie wil Thialf nou kopen?", aldus Nieweg. Mocht Thialf verkocht worden, dan moet de nieuwe eigenaar de 14 miljoen euro schuld overnemen.

Het reddingsplan voor Thialf dat door Nieweg werd opgesteld leek te slagen. De provincie Friesland, de gemeente Heerenveen, twee grote bedrijven en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bieden genoeg financiële garantie om de schuld weg te werken.

Gratis

De verschillende partijen wilden in principe de schuld van Thialf overnemen. De overheid en de beide grote bedrijven zouden dan alle drie eenderde van de aandelen krijgen. Hun eis was echter wel dat Wijnheuvel BV de waardeloos geworden aandelen gratis zou overdoen aan Thialf. Wijnheuvel weigert dat nog steeds. Nieweg heeft aangegeven op te stappen als Thialf wordt verkocht.