WAALWIJK - Uitgerekend de enige nog ongeslagen ploeg in het betaalde voetbal vloog dinsdag uit het bekertoernooi door toedoen van een amateurclub. Achilles '29 was op bezoek bij RKC Waalwijk in de derde ronde verantwoordelijk voor een heuse bekerstunt: 1-2.

Man van de wedstrijd bij de door Eric Meijers getrainde amateurs uit Groesbeek was Thijs Hendriks. Nadat Anton Jongsma voor rust de score had geopend, waren twee treffers van Hendriks, één uit een strafschop, voldoende voor een plaats bij de laatste zestien in het bekertoernooi.

RKC speelde vanaf de 68e minuut met tien man na het wegzenden van doelman Theo Zwarthoed. Diens overtreding had de strafschop tot gevolg. Invaller-doelman Kevin de Kok kon de treffer niet verhinderen.

NAC

NAC Breda slaagde er op de valreep in een verlenging te voorkomen op bezoek bij FC Omniworld. De maker van de enige Bredase treffer was Matthew Amoah, het doelpunt viel ver in blessuretijd. Er keken 2900 toeschouwers in Almere, voor het eerst sinds de intrede in het betaalde voetbal was er sprake van een uitverkocht stadion.

De Graafschap

De Graafschap ontsnapte in de tweede ronde al tegen De Treffers, na verlenging in Groesbeek. De ploeg van coach Henk van Stee liet zich in Emmen niet nog eens bijna verrassen door amateurs.

Jason Oost bracht de Doetinchemmers tegen WKE voor rust op voorsprong, na de pauze kon Donny de Groot, na lange tijd weer eens basisspeler, de voorsprong verdubbelen. Bij 0-3 (Geert den Ouden) leek het duel beslist. Maar de ploeg van coach André Paus (ex-Twente) kwam terug via Paul Weerman en Berrie Hoogeveen. Den Ouden maakte aan alle spanning een einde: 2-4.

AGOVV

Ook de twee eerstedivisieclubs AGOVV en FC Dordrecht maakten er in Apeldoorn een doelpuntrijke avond van. De Dordtenaren keken bij rust nog tegen een 2-1-achterstand aan maar een benutte strafschop van Eddy Putter en een doelpunt van Jerson Ribeiro brachten de ploeg van coach Gert Kruys bij de laatste zestien.

Excelsior

Excelsior won, net als eerder in de competitie, op eigen veld van FC Den Bosch. Het werd 2-0 dankzij doelpunten van Rogier Veenstra en debutant Mathijs Benard.

Roda JC

In de competitie wil het nog altijd niet vlotten, maar in het toernooi om de KNVB-beker was er wel succes voor Roda JC. De ploeg uit Kerkrade bereikte dinsdagavond de laatste zestien ten koste van Willem II, dat aanzienlijk beter draait in de eredivise en zaterdag de onderlinge confrontatie nog met 2-1 won.

Het werd ditmaal 1-0 in Limburgs voordeel. Sekou Cissé maakte de treffer vlak voor rust.