NIEUWEGEIN - Het veldrijden zal de komende twee jaar alsnog financieel worden ondersteund door NOCNSF. Dat is de uitkomst van overleg tussen KNWU-voorzitter Marcel Wintels en Erica Terpstra, voorzitter van de sportkoepel.

Op grond van nieuwe richtlijnen zou het veldrijden de topsportstatus verliezen omdat bij het afgelopen WK vertegenwoordigers van slechts 21 landen deelnamen.

NOCNSF gaat de eis verhogen naar 24. Wintels beriep zich namens de wielerbond op het juridische begrip hardheidsclausule, waarop een beroep kan worden gedaan als de gevolgen van een regel onbillijk of onredelijk zijn.

"We respecteren het dat NOCNSF de lat hoog wil leggen, maar hier is sprake van een aantoonbaar uitzonderlijke situatie", meldde Wintels, die Terpstra wist te overtuigen. De hardheidsclausule geldt voor een periode van twee jaar en moet nog formeel worden bevestigd.

Ophef

In de wielerwereld was de nodige ophef ontstaan over de plannen van NOCNSF. Veldrijdster Daphny van den Brand kondigde zondag in Pijnacker aan dat er een protestbrief op weg was naar NOCNSF. Van den Brand was een van de sporters die de A-status dreigde te verliezen.

Dat is voorlopig van de baan en als het aan Wintels ligt zelfs voorgoed. "De komende twee jaar behoudt het veldrijden op basis van de hardheidsclausule de topsportstatus.

Daarna zal er opnieuw worden getoetst. We hadden nu de pech dat er bij het WK vorig jaar minder landen waren omdat de internationale wielerbond UCI een strenger beleid hanteerde."

Garantie

Wintels kreeg inmiddels de garantie van UCI-baas Pat McQuaid dat er bij het komende WK - pikant genoeg in het Nederlandse Hoogerheide - wel weer renners uit ten minste 24 landen aan het vertrek staan.

"Het zou triest zijn als een sport met boegbeelden als Lars Boom en Marianne Vos zo ver terugvalt. Het veldrijden is een sport die zich juist ontwikkelt", meende Wintels, die maandagavond op Papendal een gesprek had met Terpstra.

Dinsdag werden de afspraken telefonisch bevestigd. Wintels: "Ik ga er vanuit dat we over twee jaar, bij het nieuwe meetmoment, weer gewoon aan de eisen voldoen en onze uitzonderingpositie dan weer wordt omgezet in de normale topsportstatus."