ZEIST - De KNVB heeft Johannesburg als verblijfplaats van het Nederlands elftal op het WK van 2010 verkozen. Dat zegt directeur Henk Kesler in zijn wekelijkse column op de site van de Nederlandse voetbalbond.

Kesler, die beseft dat Oranje zich nog wel moet plaatsen voor de eindronde, was vorige week één van de deelnemers aan een Nederlandse handelsmissie naar Zuid-Afrika.

Johannesburg, een stad met veel criminaliteit, kreeg de voorkeur boven Kaapstad en Stellenbosch. De stad dankt de uitverkiezing vooral omdat het op grote hoogte ligt.

"Wij hebben gekozen, als we ons tenminste plaatsen, voor een locatie in Johannesburg omdat daar vandaan een behoorlijk aantal stadions makkelijk te bereiken is", zegt Kesler.

Hoogte

"Johannesburg ligt op zo'n 1.700 meter en dat geldt ook voor een aantal speelsteden. Acclimatiseren is dus noodzakelijk. Reizen voor supporters, het team en begeleiding zal hoe dan ook moeten en dat kan best een probleem zijn in dat gigantische land.

Maar het enthousiasme om het Nederlands elftal en onze fans te ontvangen is groot. Er is al gesproken over een Oranje-camping", aldus de directeur, die verwacht dat elke wedstrijd van Oranje op het WK vijf- tot tienduizend Nederlandse fans zal trekken.