AMSTERDAM - Klaas Jan Huntelaar komt dit jaar niet meer in actie bij Ajax. De voorste enkelband in zijn linkervoet is volledig afgescheurd. Dat heeft nader onderzoek maandag in het ziekenhuis uitgewezen. Huntelaar is minimaal zes weken uitgeschakeld, meldde de website van Ajax.

Huntelaar ging zondag in de thuiswedstrijd tegen Sparta (5-2) door zijn enkel. Hij werd in de 38e minuut gewisseld voor Evander Sno. Een andere mogelijke vervanger, Dario Cvitanich, is door een dijbeenblessure nog een maand uitgeschakeld bij Ajax.

Huntelaar mist door zijn zware enkelblessure onder meer de toppers tegen PSV (zondag) en AZ (23 november) en de uitwedstrijd tegen Hamburger SV voor de UEFA Cup (27 november). Ook moet de topscorer van Ajax de oefeninterland van Oranje op 19 november tegen Zweden aan zich laten voorbijgaan. Ajax speelt woensdagavond een bekerduel bij Volendam.

Beter

Van Basten kan dan Evander Sno weer als centrumspits gebruiken. "Ik vond dat hij het tegen Sparta niet slecht deed", zei de trainer van Ajax zondag. "Maar hij moet wel beter variëren. Soms moet hij de bal vasthouden en dan weer kaatsen."

Van Basten kan ook Luis Suarez of Leonardo in het centrum van de aanval posteren. Miralem Suljemani is er misschien volgende week zondag tegen AZ weer bij.

Hersteld

Van Basten sluit ook niet uit dat hij Darko Bodul naar de A-selectie haalt. De negentienjarige spits van het tweede elftal scoorde onlangs nog drie keer tegen Jong AZ. Hij is net hersteld van een enkelblessure.

"Onder normale omstandigheden zou hij nog niet in beeld zijn bij het eerste elftal", verklaarde Van Basten. "Maar door al onze problemen kom ik wellicht eerder in de verleiding om hem een kans te geven."