AMSTERDAM - Roger Federer is maandag slecht begonnen aan de Tennis Masters in Shanghai. De nummer twee van de wereld, die de laatste twee edities van het toernooi won, verloor in zijn openingspartij in de rode groep van Gilles Simon.

Na ruim twee uur tennis dolf de Zwitser het onderspit tegen zijn Franse opponent: 6-4, 4-6, 3-6.

Tot aan de zesde game in de tweede set leek er niets aan de hand voor Federer, die bij afwezigheid van 's werelds geblesseerde nummer één Rafael Nadal topfavoriet was voor de eindzege.

Game

Hij had de eerste set gewonnen en stond in de tweede met 3-2 en een break voor. Vanaf dat moment haperde de Fed-Express echter ernstig.

In de zesde game brak Simon, die als lucky loser aan het toernooi mocht meedoen door de afmelding van Nadal, terug en stoomde door naar de winst in het tweede bedrijf.

In de derde en beslissende set regende het breakpunten aan beide kanten. In de zesde game kwam Simon op 0-40 op de service van Federer, maar de Zwitser maakte vijf punten op rij en stootte meteen door naar 0-40 op de service van Simon. Die werkte op zijn beurt ook alle breakpunten weg.

Simpel

De achtste game bleek beslissend, aangezien het de Fransman nu wel lukte door de service van Federer heen te komen. Koel behield hij daarop zijn eigen opslag en serveerde de wedstrijd simpel uit.

In totaal kwam Federer, die viermaal winnaar was van de Masters en de afgelopen vijf jaar telkens in de finale stond, tot maar liefst vijftig onnodige fouten.

Hij zal nu vol aan de bak moeten in de resterende wedstrijden in de rode groep tegen Nikolay Davydenko (5) en Andy Murray (3) om de groepsfase van het toernooi te overleven.

Nadal

Simon kreeg een ticket voor de Masters Cup door de afmelding van de Spanjaard Rafael Nadal, de nummer één van de wereld.

"Ik ben uitgeput. Het was een erg lange partij, maar ik speelde mijn beste sets aan het einde'', zo keek de 23-jarige Fransman terug.

De huidige nummer negen van de wereld, een debutant op de Masters, kwam in de tweede set snel op achterstand, maar herstelde zich daarna voortreffelijk.

Murray

Andy Murray is de strijd om de Masters Cup maandag begonnen met een zege. De Britse tennisser versloeg in Shanghai de Amerikaan Andy Roddick in drie sets: 6-4 1-6 6-1.