AMSTERDAM - Usain Bolt is de voornaamste kandidaat om over twee weken te worden uitgeroepen tot mannelijke atleet van het jaar. Bij de vrouwen is dat Tirunesh Dibaba.

De 22-jarige Bolt pakte tijdens de Olympische Spelen in Beijing goud op de 100 en 200 meter sprint en de 4x100 meter. Op alle drie de afstanden liep de Jamaicaan een wereldrecord.

De 23-jarige Dibaba uit Ethiopië won in Beijing zowel de vijf als tien kilometer. In juni verbeterde zij het wereldrecord op de vijf kilometer met ruim vijf seconden.

Bij de mannen zijn naast Bolt ook Kenenisa Bekele en Dayron Robles genomineerd. De Ethiopiër Bekele snelde tijdens de Spelen naar goud op de vijf en tien kilometer. De Cubaanse hordenloper Robles veroverde goud op de 110 meter horden in een nieuw wereldrecord.

Jelimo

De pas 18-jarige Pamela Jelimo en Yelena Isinbayeva completeerden de drie nominaties bij de vrouwen. De Keniaanse Jelimo won in Beijing de 800 meter en veroverde de jackpot van een miljoen dollar door dit seizoen alle zes de Golden League-races te winnen. Isinbayeva uit Rusland pakte olympisch goud bij het polsstokhoogspringen. Dit deed ze met een recordhoogte van 5.05 meter. Met de sprong zette ze voor de 24e keer een wereldrecord neer.

De winnaars worden volgende week zondag tijdens een gala van de internationale atletiekunie IAAF in Monaco bekendgemaakt.