DOHA - De Amerikaanse tennisster Venus Williams heeft zondag in Doha het WTA-kampioenschap gewonnen. Williams was in de finale van het officieuze wereldkampioenschap in drie sets te sterk voor de Russische Vera Zvonareva: 6-7 6-0 6-2.

Het was de eerste keer in haar loopbaan dat de oudste van de twee zusjes-Williams het kampioenschap van de vrouwentennisorganisatie WTA won.

Eerder bereikte ze twee keer de halve finales. Vijf keer moest ze het toernooi wegens blessures laten schieten.

In de finale was Williams niet eens op haar best, maar Zvonareva bleek niet al te fris meer. De Russische speelde sinds de US Open 27 wedstrijden in een serie van acht toernooien. Tegen het einde van de partij lag ze zelfs even snikkend op de grond, de uitputting nabij.

Zwaarbevochten

"Het was een zwaarbevochten zege, al leek dat misschien niet zo", sprak Williams. "Ik ben dolgelukkig, ik wilde dit zo graag." Williams won dit jaar op Wimbledon en het toernooi van Zürich.

"Het is best een goed jaar voor me geweest. Volgend jaar hoop ik vooral gezond en fit te blijven en verder omhoog te kunnen kijken", zei Williams, die het jaar als nummer zes van de wereld afsluit. Zvonareva wordt de nummer zeven, haar hoogste notering ooit.

Jankovic

Williams had zaterdag de nummer één van de wereld, de Servische Jelena Jankovic, de weg naar de eindstrijd versperd. Zvonareva had haar landgenote Elena Dementjeva uitgeschakeld.

"Ik denk dat ik vandaag beter had kunnen spelen, maar ik heb een mooie tijd gehad met vijf partijen tegen top tienspeelsters", zei ze naderhand. Zvonareva keerde huiswaarts met 560.000 euro. De toernooizege leverde Williams ruim een miljoen euro op.