ROTTERDAM - De veelbesproken rentree van Willem van Hanegem op de bank bij FC Utrecht is zondagmiddag in zijn 'eigen' Kuip in mineur geëindigd. De Kromme, terug na een korte absentie wegens griep en stress, zag zijn ploeg bij zijn geliefde Feyenoord met 5-2 verliezen.

Voor FC Utrecht was het de eerste nederlaag in een serie van vier duels. In de voorgaande drie wedstrijden haalde de ploeg uit de Domstad liefst zeven punten, uitgerekend zonder Van Hanegem in de dug out.

De markante oud-international bleef ruim een week thuis na het verrassende ontslag van zijn vier assistenten Van Loen, Nascimento, Druppers en Arts.

Honneurs

Technisch directeur Piet Buter en de nieuwe assistent-coach Ton du Chatinier namen de honneurs prima waar, moest ook Van Hanegem na zijn terugkeer maandag op het trainingsveld toegeven.

De Kromme zweeg verder over de ingrijpende gebeurtenissen, zeker ook in emotioneel opzicht, in zijn ontmantelde technische staf. Hij ging liever over tot de orde van de dag, alsof er niets was gebeurd.

Het legioen had zondag een warm applaus over voor de oud-speler en ex-trainer van Feyenoord, maar zong ook een paar prikkelende liedjes ("Willem Bedankt").

Amusant

Feyenoord begon aan het amusante duel zoals coach Gertjan Verbeek het graag ziet: dominant, in hoog tempo en doelgericht. Het Rotterdamse openingsoffensief resulteerde al in de vijfde minuut in de eerste treffer. Giovanni van Bronckhorst knalde uit een vrije trap schitterend raak, 1-0.

Feyenoord viel daarna opvallend genoeg stil en tot de tweede treffer van de Rotterdammers in de 27e minuut was er weinig te beleven.

Diego Biseswar bracht leven in De Kuip met een imposant afstandsschot in de bovenhoek, 2-0. Kort daarna liet de behendige spits zien dat hij ook alleen voor de keeper over scorend vermogen beschikt, 3-0.

Schut

Het duel leek gespeeld, maar verdediger Alje Schut bracht de Utrechtse achterstand snel terug tot twee treffers. Hij mocht in de 33e minuut ongehinderd inkoppen.

Dankzij doelman Henk Timmer, die Cedric van der Gun van scoren afhield, dook het grillige Feyenoord met een comfortabele stand (3-1) de rust in.

Domme actie

Een domme actie van Timmer bracht het zeker niet aandringende FC Utrecht in de 57e minuut zelfs op 3-2. De ervaren doelman knalde de bal tegen de rug van de Roemeense verdediger Mihai Nesu waarna de bal via de paal over de doellijn hobbelde. Beide ploegen kregen daarna nog enkele prima kansen, zonder tot goed voetbal te komen.

Ali Boussaboun en Tim Cornelisse (reddingen Timmer) en Van Bronckhorst (vrije trap op de binnenkant van de paal) waren het dichtste bij een treffer. De late treffers van Karim El Ahmadi en Roy Makaay kwamen voor ploeterende Feyenoord als een bevrijding: 5-2.

Ouwehoeren

Na zijn eerste persconferentie in bijna anderhalf jaar gaf trainer Willem van Hanegem van FC Utrecht zondagmiddag een welgemeend advies aan zijn Feyenoordcollega Gertjan Verbeek. "Laat ze maar ouwehoeren." En weg was Willem.

Van Hanegem benadrukte na de nederlaag in De Kuip (5-2) dat het zijn eigen idee was om voortaan na de wedstrijden van FC Utrecht de pers weer te woord te staan.

Van Loen

Sinds zijn aantreden vorig jaar zomer liet De Kromme de gebruikelijke analyses over aan zijn asssistent-trainer John van Loen. De laatste werd echter ruim twee weken geleden ontslagen, evenals drie andere assistenten van Van Hanegem (Nascimento, Druppers en Arts).

"Ik ben stom geweest. Want ik vond het weer geweldig", grapte de oud-international na zijn karakteristieke optreden in de Fred Blankemeijer Zaal in De Kuip.

Verbeek

Trainer Gertjan Verbeek van Feyenoord ving zijn spelers zondag na de wedstrijd stuk voor stuk op bij het ingaan van de spelerstunnel.

Hij wilde zijn vreugde over de tweede opeenvolgende overwinning in de competitie, na de klinkende 0-4 vorige week bij Roda JC, even delen met zijn manschappen.

Karakter

"We hebben deze zege afgedwongen op karakter", meende Verbeek, die zelf voor de eerste keer in De Kuip werd toegezongen door het legioen. "We hebben veerkracht getoond en zijn mentaal en fysiek overeind gebleven. Het was een geflatteerde zege, maar wel verdiend."

Feyenoord verslaat FC Utrecht