AMSTERDAM - Ajax boekte zondagmiddag voor eigen publiek tegen Sparta de eerste eenvoudige competitiezege (5-2). Toch heerste er bij de Amsterdamse club allesbehalve een jubelstemming. Klaas-Jan Huntelaar blesseerde zich namelijk ogenschijnlijk zwaar aan de enkel.

De topschutter van Ajax wilde in de 37e minuut een bal aannemen. De enkel van Huntelaar klapte echter zo dubbel, dat hij niet meer in staat was om verder te lopen.

De spits liet zich ondersteunen en hinkte met een pijnlijke grimas naar de kleedkamer. De kans dat hij de komende competitiewedstrijden in actie komt tegen PSV en AZ lijkt nihil.

Scan

Huntelaar meldt zich maandag in het ziekenhuis voor een mri-scan. "Dan weten we waar we aan toe zijn", aldus Marco van Basten. "Nu blijft het alleen maar speculeren. Dat heeft geen enkele zin."

De blessure van Huntelaar is de zoveelste teleurstelling die de trainer in deze nog prille competitie moet incasseren. Ajax gaf afgelopen zomer een slordige 25 miljoen euro uit aan Miralem Sulejmani, Ismaïl Aissati en Dario Cvitanich. Het trio belandde al snel in de ziekenboeg en mist ook nog de komende competitieduels met PSV en AZ.

Sno

Bij gebrek aan al te veel alternatieven geldt Evander Sno op dit moment als eerste alternatief voor Huntelaar. De fysiek sterke jeugdinternational bekroonde zijn invalbeurt al na vier minuten met een doelpunt.

Hij tekende voor de derde treffer van Ajax, dat binnen 21 minuten al op 2-0 stond. Huntelaar opende in de zestiende minuut de score. Luis Suarez zorgde in de 21e minuut op 2-0.

Schaduwspits

Van Basten begon de wedstrijd met Suarez als schaduwspits. De coach kwam tot die beslissing omdat Suljemani, Aissati en Cvitanich nog niet fit zijn.

Siem de Jong kon de laatste weken achter de centrumspits niet overtuigen. Daarom kreeg Kennedy Bakircioglü als rechtsbuiten zijn eerste basisplaats van dit seizoen.

Plannen

De Zweed vernam voor aanvang van de competitie dat hij eigenlijk niet voorkwam in de plannen van Van Basten. Met dank aan de overvolle ziekenboeg gloort er echter zo maar perspectief voor Bakircioglü.

De rechtsbuiten, die vorig seizoen voornamelijk werd uitgefloten in de ArenA, speelde een sterke wedstrijd. Hij bereidde niet alleen de openingstreffer van Huntelaar voor. Hij tekende in de 74e minuut ook voor het vierde doelpunt van Ajax.

Toekomst

"Hij heeft zeker toekomst bij Ajax als hij zo blijft spelen", zei Van Basten. Niet Bakircioglü maar Suarez was uiteindelijk weer de smaakmaker bij de thuisploeg. De onvoorspelbare aanvaller wekte echter ook de woede van zijn trainer doordat hij alweer zijn zesde gele kaart kreeg. Arbiter Pol van Boekel oordeelde dat de aanvaller ten onrechte een strafschop uitlokte.

"En volgens mij had de arbiter gelijk", stelde Van Basten. "Suarez is bijna bij al onze doelpunten betrokken, maar hij krijgt ook veel te veel gele kaarten.

Dat moet eruit. Ik sluit niet uit dat we hem een boete geven", zei de coach, die Suarez uit voorzorg voortijdig naar de kant haalde. "Anders krijgt hij wellicht nog een kaart."

Leonardo

Invaller Leonardo bekroonde zijn invalbeurt in de 85e minuut met de vijfde treffer van Ajax. Joshua John (3-1, 57e minuut) en Yuri Rose (5-2, 88e minuut) tekenden na rust voor de doelpunten van Sparta.

John voorkwam dat Ajax een clubrecord verbeterde. Hij passeerde voor het eerst in 804 minuten weer eens de doelman van Ajax in de ArenA. Het Ajax van Rinus Michels bleef in het seizoen 1970-1971 tijdens officiële thuisduels 806 minuten zonder tegendoelpunt.

Ajax - Sparta