ALKMAAR - AZ heeft de koppositie in de eredivisie weer overgenomen van NAC Breda. De Alkmaarders wonnen zondag in het DSB Stadion met 3-0 van FC Twente.

AZ kwam door de winst op 22 punten, evenveel als NAC en Ajax. De ploeg van Louis van Gaal mag zich op basis van het doelsaldo koploper noemen.

De Braziliaan Ari, die lang buiten beeld was in het eerste elftal van AZ, maakte twee doelpunten. Mounir El Hamdaoui voegde weer een treffer toe aan zijn totaal en is met dertien goals topscorer van de eredivisie. De Marokkaan viel overigens in de tweede helft uit met een enkelblessure.

Veldoverwicht

Het duurde zondag ruim een half uur voordat AZ het veldoverwicht in een voorsprong wist om te zetten. Ari was de eerste die Sander Boschker passeerde. Maarten Martens leverde vanaf de linkerflank een afgemeten voorzet af waaruit de spits met een simpele voetbeweging de bal achter Boschker deponeerde: 1-0.

Vier minuten later verdubbelde Mounir El Hamdaoui de score. Demy de Zeeuw speelde de Marokkaanse topschutter knap vrij tussen twee Enschedese verdedigers, El Hamdaoui maakte vervolgens zijn dertiende doelpunt van het seizoen.

Tukkers

FC Twente kon daar bar weinig tegenover zetten. De Tukkers speelden donderdag nog een zware Europese wedstrijd tegen Manchester City en leken fysiek niet 100 procent. Spits Blaise N'Kufo kreeg kort voor de openingstreffer van Ari nog een vrije kopkans, maar de Zwitser kopte knullig naast het doel van Sergio Romero.

Ook na rust, toen Twente onder de druk van AZ leek uit te komen, verzuimde N'Kufo om de ploeg van Steve McClaren terug te brengen in de wedstrijd.

Van Gaal

Louis van Gaal probeerde de op het oog eenvoudige overwinning van AZ zondag op FC Twente na afloop in het juiste perspectief te plaatsen.

Volgens de trainer was zijn ploeg in de eerste helft door het oog van de naald gekropen. "Als N'Kufo die kans voor rust had benut, had het een hele andere wedstrijd kunnen worden", sprak Van Gaal relativerende woorden.

FC Groningen - FC Volendam

Zonder groots te spelen won FC Groningen zondagmiddag met 5-0 van FC Volendam. De hekkensluiter in de eredivisie was na 23 minuten al kansloos in de Euroborg.

Koen van de Laak, Goran Lovre en Petter Andersson hadden toen al voor een 3-0 tussenstand gezorgd. Na rust was Van de Laak nogmaals trefzeker en mocht ook clubtopscorer Marcus Berg zijn doelpunt meepikken.

SC Heerenveen - ADO Den Haag

Een rake kopbal van invaller Bonaventure Kalou heeft SC Heerenveen zondagavond aan de winst geholpen op ADO Den Haag, 1-0. Het duel tussen beide middenmoters in de eredivisie in het Haagse stadion was van zeer matig niveau.

Heerenveen was wel iets beter en zeker sterker, maar wist lange tijd de kansen niet te verzilveren. Tot in de 86e minuut Kalou een voorzet van Daniel Pranic afrondde. De Friese club hield door de krappe winst aansluiting met de subtop.

AZ nieuwe koploper