HEERENVEEN - Nauwelijks gehinderd door de goedwillende maar kwaliteitsarme semiprofs van FC Koper hield Heerenveen woensdag een helder uitzicht op deelname aan de UEFA-beker. Ook na de uiteindelijk te laag uitgevallen zege (2-0) moet het wel heel raar lopen wanneer de Friezen zich volgende week in Slovenië niet net als acht jaar geleden voor één van de drie finales van het Intertoto-toernooi plaatsen.

Tijdens de verwachte eindstrijd speelt Heerenveen tegen de winnaar van de dubbele ontmoeting tussen het Spaanse Villarreal en Tsjechische Boby Brno om een ticket voor de hoofdronde van de UEFA-beker. Wie de tegenstander ook wordt, de ploeg zal minder kwaliteiten hebben dan het Bordeaux van het seizoen 1995-1996. Met spelers als Zidane, Lizarizu, Dugarry en Richard Witschge in de gelederen stonden de Fransen toen een Europees avontuur voor Heerenveen in de weg.

Front

De kracht van het Heerenveen van het komende seizoen schuilt vooral in de voorste linie. Oud-ajacieden Gerald Sibon en Richard Knopper vormen nu al een uitstekend koppel. De Griek Georgios Samaras heeft een heel gave techniek en ook Romano Denneboom en de nog steeds geblesseerde Selakovic kunnen een vleugelverdediger een lastige wedstrijd bezorgen.

De verdediging moet de aan het einde van het seizoen vertrekkende trainer Foppe de Haan nog wel zorgen baren. Doelman Hans Vonk wil nog wel eens een balletje loslaten.

Slippertjes

Vleugelverdedigers als Erik Edman en Ronny Venema bezorgen hun ploeggenoten ook nog te vaak onnodige problemen. Tot opluchting van de ruim 12.000 toeschouwers in het gezellige Abe-Lenstrastadion kon de Sloveense nummer vijf van het afgelopen seizoen niet van de slippertjes in de Friese defensie profiteren.

Buikjes

Jammer voor het trouwe publiek was wel dat Heerenveen vooral na rust nonchalant en matig speelde. Sibon opende al in de elfde minuut de score en kopte even later op de lat. Knopper verdubbelde de marge in de dertigste minuut. De twee centrale verdedigers van FC Koper, allebei in het bezit van een bierbuikje, maakten zich op voor een lastig avondje.

Ze hadden echter net als hun ploeggenoten het geluk dat de thuisploeg om onduidelijke redenen na rust op een veel lager tempo overschakelde. Daardoor bleven de bezoekers de schande van een grote nederlaag bespaard en kunnen de Friezen volgende week niet helemaal zorgenvrij naar Slovenië reizen.