BERLIJN - Jeremy Wotherspoon dreigt het wereldkampioenschap sprint in Moskou (17-18 januari) te missen. De Canadese schaatser kwam zaterdag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Berlijn zwaar ten val op de 500 meter en brak daarbij zijn arm.

De 32-jarige vedette van het Canadese schaatsteam is minstens zes tot acht weken uitgeschakeld. Wotherspoon keert maandag - samen met de eveneens geblesseerde Mike Ireland - terug naar Canada en wordt dan door een specialist onderzocht.

"Het is niet uitgesloten dat hij een operatie moet ondergaan", vertelde de Canadese coach Marcel Lacroix. "Pas na het bezoek aan de specialist wordt daar een besluit over genomen."

Revalidatie

De trainer heeft overigens het WK sprint nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet. Wanneer de revalidatie voorspoedig verloopt, zou Wotherspoon wellicht op tijd klaar zijn voor de titelstrijd.

"En vergeet niet dat hij vorig jaar zijn rentree maakte na een jaar afwezigheid en toen bij zijn eerste wedstrijd meteen het wereldrecord verbrak", zei Lacroix.

"Maar het klopt dat we geen enkel risico nemen. Het hoofddoel blijft natuurlijk de Winterspelen van Vancouver."

Dweilbeurt

Volgens Lacroix was het incident vermijdbaar geweest, aangezien diverse bondcoaches een dag eerder al hadden gevraagd om een dweilbeurt na de 500 meter voor vrouwen, die voorafgaande aan het optreden van de mannen werd afgewerkt.

De scheidsrechters meenden dat het ijs wel in orde was en wuifden de protesten van tafel.

"Belachelijk toch? Als het bij een golftoernooi bliksemt, zeggen ze toch ook niet tegen Tiger Woods dat het wel in orde komt? Nee, dan nemen ze geen risico en blijft iedereen binnen. Het is triest dat we op zo'n manier Jeremy kwijtraken."