FRANEKER - Het partuur J. Dijkstra heeft woensdag in Franeker de 146e PC gewonnen. Dit is de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar. Het winnende partuur versloeg K. Berkepas, D.J. van der Woud en D. Iseger met 5-2 en 6-4.

De ploeg van Dijkstra, met K. Nijman en F. van der Wei, won de wedstrijd omdat zij op de beslissende momenten de punten pakten. Vooral de opslag van Dijkstra was doorslaggevend. Hij won derhalve ook de Zilveren Kaatsbal, de prijs voor de beste speler.

Sjûkelân

Het was woensdag een bijzondere dag voor kaatsliefhebbers. De organisatie van de oudste jaarlijkse sportwedstrijd in Nederland, de Koninklijke Permanente Commissie (PC), bestond 150 jaar. Op het Sjûkelân in Franeker gingen 48 kaatsers in de jublieumeditie de strijd met elkaar aan.

Om zeven uur woensdagochtend was theater De Koornbeurs in Franeker al afgeladen voor de openingsspeech van PC-voorzitter J. van der Meij. Toegejuicht door honderden belangstellenden trokken Friese paarden de titelverdedigers en het PC-bestuur vervolgens in koetsen naar het wedstrijdveld. De stoet week af van de traditionele route om halt te houden bij het huis van J. Bogstra, een van de oprichters van de PC.

Radiootje

Voor de 6700 zitplaatsen en ruim 3000 staanplaatsen in het stadion ontving de organisatie de laatste maanden in totaal 23.000 aanvragen. De ongelukkigen volgden het toernooi woensdag buiten het stadion op hun radiootje.

Limburger

Een 80-jarige inwoner van Kerkrade mocht zich wel tot de gelukkigen rekenen: "Ik ga al zeventig jaar naar de PC. Ik woon al jaren in Limburg, maar dit wil ik niet missen." Ook NOCNSF bestuurder Erica Terpstra was speciaal voor de PC overgevlogen uit Parijs. "Ik ben vannacht om twee uur in Harlingen aangekomen. Dit is zo speciaal, hier wil ik bij zijn."

In 1853 richtten vijf notabelen uit Franeker een commissie op met als doel "de bevordering en instandhouding van de kaatssport". De kaatssport bevond zich in een crisis. Kroegbazen maakten de kaatswedstrijden ondergeschikt aan commerciële belangen, terwijl kaatsen daarvoor nationaal de meest beoefende sport was.

Afgelastingen

Hoewel de PC 150 jaar bestaat werd woensdag de 146e wedstrijd gekaatst. Vier keer kon de wedstrijd niet doorgaan, wegens geldgebrek, een cholera-epidemie en een verbod door de nazi's in de Tweede Wereldoorlog (twee keer).

De oprichters van de PC hebben hun doel ruimschoots bereikt. Dit jaar telde de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond een recordaantal van 15.500 leden.

Kaatsen is een balspel waarbij twee parturen (ploegen) van elk drie spelers het tegen elkaar opnemen. De spelers stellen de parturen van tevoren zelf samen.