AMSTERDAM - Venus Williams is voor het eerst in haar carrière doorgedrongen tot de finale van het WTA Tour Championship in Qatar.

Na eerder al haar drie groepsduels te hebben gewonnen, liet de 28-jarige Amerikaanse ook in de halve finale tegen Jelena Jankovic (1) zien uitstekend in vorm te zijn: 6-2, 2-6, 6-3. Zondag is in de finale Vera Zvonareva haar tegenstandster.

Hingis

Williams kwam tot aan dit jaar op het laatste toernooi van het WTA-seizoen nooit verder dan de halve finale. In 1999 verloor ze daarin van Martina Hingis, drie jaar later was Kim Clijsters te sterk.

Deze keer had ze zich slechts als zevende geplaatst voor het WTA Tour Championship. Haar tegenstandster in de finale, Zvonareva, pakte het achtste en laatste ticket.

Problemen

Tegen Jankovic kwam Williams in de eerste set geen moment in de problemen, maar in het tweede bedrijf waren de rollen omgekeerd. In de beslissende set nam Williams snel een break voorsprong, waarna ze zelf vijf breakpoints wegwerkte.

In de negende game benutte de Amerikaanse op de service van Jankovic haar eerste matchpoint. De Servische sluit ondanks het verlies het jaar af als nummer een van de wereld.