NIJMEGEN - PSV heeft de nederlaag in de Champions League tegen Olympique Marseille slecht verwerkt. De landskampioen ging vier dagen na het Europese echec in de eredivisie onderuit bij NEC: 1-0.

Voor het ooit zo degelijke PSV was het al de vierde competitienederlaag in tien wedstrijden.

De Eindhovenaren mochten zich nog in hun handen knijpen met de kleine nederlaag. NEC verzuimde zeker na rust om PSV met een grotere nederlaag naar huis te sturen. Peter Wisgerhof was de enige die doelman Andreas Isaksson wist te passeren.

Stevens

PSV begon niet voor het eerst dit seizoen in een andere samenstelling dan de voorgaande wedstrijd. Stevens moest ditmaal noodgedwongen wisselen, omdat Eric Addo en Otman Bakkal geblesseerd waren.

De Ghanese verdediger - die dinsdag tegen Olympique Marseille een ongelukkige wedstrijd speelde - werd in de defensie vervangen door Erik Pieters.

Bakkal

De jeugdinternational nam de linksbackpositie over van Carlos Salcido, waardoor de Mexicaan op zijn vertrouwde positie in het centrum kon beginnen. Bakkal bleek toch niet voldoende hersteld van de hamstringblessure die hij in Frankrijk opliep. Balasz Dzsudzsak nam zijn plek over. De Hongaarse buitenspeler was voor rust een van de weinige PSV'ers die voor gevaar kon zorgen.

Dzsudzsak ranselde na bijna twintig minuten spelen op de vuisten van zijn landgenoot Gabor Babos. In de rebound had Danny Koevermans te veel tijd nodig om de bal onder controle te krijgen, waardoor NEC op kon ruimen. Tot veel meer was PSV in de eerste 45 minuten niet in staat.

Balverlies

NEC, dat midweeks geen Europese verplichtingen had gehad, joeg de landskampioen over het hele veld op. De verdedigers van de Eindhovenaren kregen in balbezit geen seconde de tijd om een medespeler te zoeken. Zo leidde dom balverlies van Salcido kort voor de pauze tot een vrije schietkans van Lasse Schöne.

De Deense middenvelder schoot echter net naast het doel van Andreas Isaksson. De Zweed voorkwam even later met een fraaie redding op een wegdraaiende vrije trap van Youssef El-Akchaoui dat het duel voor PSV al bij rust gespeeld zou zijn.

Hoekschop

De Eindhovenaren waren namelijk al na twaalf minuten op achterstand gekomen. Een hoekschop van Schöne belandde via het hoofd van Bas Sibum voor de voeten van Peter Wisgerhof. De onverzettelijke aanvoerder van de Nijmegenaren had vervolgens geen moeite om Isaksson te passeren: 1-0. Het publiek, dat doorhad hoe kwetsbaar PSV momenteel is, riep al overmoedig 'tien, tien, tien!'

NEC vergat in het eerste kwartier na rust het duel te beslissen. De rappe aanvallers Rachid Bouaouzan en Saidi Ntibazonkiza braken keer op keer door op de flanken. PSV hield echter met meer geluk dan wijsheid stand, mede omdat NEC de vele kansen onbenut liet.

Nijland

Stevens greep in door onder meer international Dirk Marcellis naar de kant te halen en de spitsen Danko Lazovic en Stef Nijland in te brengen. Veel effect had dat niet. NEC bleef veruit de gevaarlijkste ploeg, het enige dat de ploeg van Mario Been viel te verwijten was het gebrek aan effectiviteit.