ROTTERDAM - Op een manier die bij hem past is judoka Mark Huizinga zaterdag definitief van de mat gestapt. Als een groot kampioen.

In de klasse tot 90 kg pakte hij in Rotterdam zijn tiende nationale titel door in de finale Jeffrey Meeuwsen te verslaan. Dat deed hij binnen enkele seconden. Daarmee is de loopbaan van de 35-jarige luchtmacht kapitein voorbij.

Huizinga was een grootheid op de tatami, met Anton Geesink en Wim Ruska misschien wel behorend tot de beste drie ooit van Nederland. De Schiedammer won de olympische titel in 2000 en werd vijf keer Europees kampioen. Op het WK was er één keer, in 2005, brons.

Verlengd

Speciaal voor de Olympische Spelen van Peking 2008 verlengde Huizinga zijn loopbaan. Hij wilde de eerste judoka worden die op vier opeenvolgende Spelen een medaille pakte. Na het goud van Sydney en het brons van Athene (2004) en Atlanta (1996).

Die missie mislukte. Verder was zijn laatste jaar er één om in te lijsten. Voor het eerst sinds 2001 won Huizinga zelfs weer een internationale titel, die van Europa in Lissabon. "Het was de moeite waard", vond Huizinga dan ook.

Afscheid

Eigenlijk nam Huizinga in Peking afscheid, waar hij ondanks een bijna perfecte conditie door een moment van onoplettendheid een topklassering miste.

Daarna zei hij dat het tijd werd voor andere dingen. Hij was een geweldig sporter. "Nu wil ik een goed mens worden."

Fans

Een paar weken later besloot hij nog een keertje in het Topsportcentrum op de mat te verschijnen, voor fans, familie en andere bekenden. Dat gebeurde zaterdag.

Trainen deed hij niet veel meer de laatste maanden, maar zijn kwaliteiten waren voldoende om nog één keer toe te slaan.

Onderscheiding

De judoka werd zaterdag na de wedstrijd onderscheiden met de zesde dan.

De huldiging werd gedaan door Chris de Korte, die Huizinga 20 jaar bijstond als coach. Voor de zesde dan komen alleen judoka's in aanmerking die internationaal op het hoogste niveau prijzen hebben gewonnen.

Huizinga kampioen