DOETINCHEM - Matthew Amoah bracht NAC Breda vrijdagavond weer naar de eerste plaats in de eredivisie. Dankzij de Ghanese spits werd De Graafschap met 0-2 verslagen. Een kwartier voor tijd opende Amoah de score, in blessuretijd voerde hij zijn seizoenstotaal op naar elf treffers.

Het hardwerkende De Graafschap kreeg daarmee geen loon naar werken. Een gelijkspel was een betere afspiegeling van het wedstrijdbeeld geweest. In de eerste helft kregen beide teams om beurten mogelijkheden, waarbij de beste kans voor de thuisploeg was.

Leon Hese ging een combinatie aan met Steve de Ridder, kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied terug, maar mikte wild over. Aan de overzijde was Kees Kwakman met een kopbal redelijk dreigend.

Ruimte

Amoah, die de laatste drie duels droog stond, kwam niet in scoringspositie omdat hij amper ruimte kreeg van het centrale duo Joost Volmer-Jordi Buijs.

Het enige gevaar van de bezoekers, voor het duel nog gedeeld koploper met AZ en Ajax, kwam via inzetten uit de tweede lijn. De Graafschap-keeper Erik Heijblok maakte ze vrij eenvoudig onschadelijk.

Strafschop

Vlak voor rust schreeuwde alles wat De Graafschap was om een strafschop, nadat Jason Oost in een duel met Kurt Elshot onderuit ging.

Arbiter Jack van Hulten wilde echter nergens van weten, zoals hij even later aan de andere kant ook een buiteling van Ellery Cairo wegwuifde.

Op en neer

Ook na rust golfde het spel op en neer. Eerst mikte Oost over, vervolgens stuitte Amoah tot tweemaal toe op Heijblok en kopte Rob Penders naast.

Twintig minuten voor tijd leek Amoah de openingstreffer op zijn voet te hebben, maar zijn inzet uit een corner werd van de lijn gehaald.

Corner

Kort daarop was het dan toch raak voor de Ghanees. De Graafschap kreeg de bal na een corner niet weg uit het strafschopgebied, waarna Joonas Kolkka de bal oppikte en bij de tweede paal neerlegde.

Daar stonden zowel Amoah en Penders helemaal vrij, waarbij Amoah de bal het beslissende zetje gaf. In blessuretijd schoot hij het duel met een geplaatste schuiver op slot.