ARNHEM - De gemeente Arnhem wil dat Vitesse snel een interim-directeur aanstelt om de financiële problemen bij de club op te lossen. Het gemeentebestuur heeft dat woensdag per brief aan Vitesse laten weten. Ook moet er een nieuw bestuur komen, dat wordt benoemd door een speciale commissie waarin ook de gemeente Arnhem zitting heeft.

Het Arnhemse college van burgemeester en wethouders reageert met de brief op het dreigende financiële tekort bij Vitesse. Tegenvallende verkoop van seizoenkaarten en het uitblijven van een hoofdsponsor zijn oorzaak van het tekort, dat kan oplopen tot 4 miljoen euro.

Haast

De gemeente wil dat Vitesse zo snel mogelijk een interim-directeur benoemt, die rapporteert aan de Raad van Commissarissen van Vitesse en aan de gemeente Arnhem. De nieuwe directeur moet evenwicht brengen in de baten en lasten, aldus de gemeente. De huidige, demissionaire directie van de club treedt terug bij het aantreden van de interim-directeur.

Daarnaast moet een speciale commissie op zoek gaan naar een nieuw bestuur voor Vitesse. In die benoemingscommissie zitten onder anderen de twee overgebleven, demissionaire bestuursleden van Vitesse. Ook de Arnhemse wethouder R. Gast, verantwoordelijk voor het gemeentelijk reddingsplan voor Vitesse en stadion Gelredome, neemt plaats in de commissie.

Verantwoordelijkheden

In de brief wijst de gemeente het demissionaire bestuur van Vitesse op zijn verantwoordelijkheden. Het gemeentebestuur reageert daarmee op de klacht van Vitesse, dat de demissionaire status van het bestuur de zoektocht naar sponsors bemoeilijkt.

"De gemeente had en heeft niet de intentie het dagelijks management ter hand te nemen", aldus de gemeente, die voor zichzelf een toezichthoudende rol ziet weggelegd.

Het gemeentebestuur laat tot slot weten dat het een overeenkomst heeft getekend met stadion Gelredome over de mogelijke verkoop van het stadion aan de gemeente. Die stap zou verdere uitwerking van het reddingsplan voor Vitesse en Gelredome, mogelijk maken. Met het plan is circa 30 miljoen euro gemoeid.