NIEUWEGEIN - De wielerbond KNWU gaat niet verder met de bondscoaches Egon van Kessel, Peter Pieters, Leo van Zeeland, Mathijs Honing en Pavel Buran. De directie heeft de betrokkenen vrijdag daarover ingelicht.

Als reden geeft de KNWU op dat het topsportbeleid wordt veranderd om de concurrentie met andere landen te kunnen blijven aangaan.

Van Kessel was verantwoordelijk voor de mannen op de weg, Pieters en Buran waren in dienst als baancoaches. Van Zeeland had de mountainbikers onder zijn hoede, Honig hield zich bezig met aangepaste sporten. Bas de Bever (fietscross) en Johan Lammerts (vrouwen weg) krijgen wel een nieuw contract, voor bepaalde tijd.

Volgens Gerrit Middag, kersvers technisch directuer van de wielerbond, hebben gesprekken met de betrokkenen de afgelopen maanden de doorslag gegeven. "We hebben de resultaten van de afgelopen jaren wel meegewogen, maar vooral van belang is dat we in een aantal disciplines naar een ander beleid toe willen. Die keuze is gemaakt en wordt nu verder uitgewerkt. Daarna worden de geschikte coaches erbij gezocht."

Middag hoopt voor het einde van het jaar de namen van de nieuwe bondscoaches te kunnen vrijgeven. De bondscoaches van wie het contract niet wordt verlengd, waren summier in hun commentaar. "Het komt niet onverwacht, ik ben geen huilebalk. Er moeten nog wat zaken afgehandeld worden", hield Van Kessel het kort.

Pieters was wel verrast. "Ik weet niet wat ik ervan moet denken. De resultaten zijn niet slecht geweest de afgelopen jaren", zei de baancoach die nog in dubio is of hij het jaar afmaakt of meteen afhaakt. "Daar moet ik nog over denken. Het hangt ook een beetje van de jongens af." Van Zeeland, de enige bondscoach die in vaste dienst was bij de KNWU, onthield zich van commentaar.