LAUSANNE - De internationale atletiekfederatie IAAF vindt dat IOC-baas Jacques Rogge veel te weinig respect heeft voor de atletiek.

IAAF-voorzitter Lamine Diack uitte deze kritiek vrijdag in een verklaring. De Senegalees gaat 17 november op bezoek bij Rogge en wil hem er dan aan herinneren "wat de bijdrage is geweest van de atletiek aan de geschiedenis van de Olympische Spelen en vooral tijdens de afgelopen Spelen in Peking".

Het gekibbel tussen de atletiekfederatie en Rogge begon min of meer in China. De Belg berispte in het openbaar drievoudig gouden medaillewinnaar Usain Bolt over diens uitbundige manier van juichen.

Diack nam het Rogge niet in dank af: "We leven in een tijdperk waarin de olympische sport moeite moet doen om ook voor de jeugd attractief te zijn. We hebben helden nodig waarmee de jonge mensen zich kunnen identificeren. Waarom bekritiseren we dan juist iemand die dat in zich heeft?"

Ontzet

Ook is Diack ontzet over de plannen van Rogge met het olympisch stadion in Londen. Die zal na de Spelen in 2012 van atletiekarena omgetoverd worden tot voetbalstadion, zo liet de IOC-voorzitter onlangs in een interview met de BBC weten.

Rogge verwees daarbij naar Atlanta. Daar is het olympisch stadion in 1996 omgebouwd tot honkbalstadion. "En daarom is er nu in de Verenigde Staten geen enkele plek meer waar een groot atletiektoernooi gehouden kan worden", aldus Diack.