ROOSENDAAL - De vijf Brabantse clubs uit de eredivisie hebben een akkoord bereikt met Canal+ over de uitzendrechten van hun voetbalwedstrijden. De betaalzender heeft de komende twee seizoenen het recht om de duels rechtstreeks op televisie uit te zenden. De clubs maakten dat woensdag bekend.

PSV uit Eindhoven kwam op individuele basis tot overeenstemming. NAC Breda, RKC Waalwijk, RBC Roosendaal en Willem II uit Tilburg tekenden gezamenlijk een akkoord.

Hoeveel Canal+ heeft betaald voor de televisierechten willen de partijen niet zeggen. Zeker is dat de vier clubs in het Brabant-cluster genoegen hebben genomen met een lagere prijs dan in voorgaande jaren.

Afspraken

De clubs in het betaald voetbal zijn gedwongen afzonderlijk afspraken te maken over hun uitzendrechten. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de collectieve verkoop van de mediarechten namelijk verboden. NAC, RKC, RBC en Willem II kregen niettemin ontheffing voor een gezamenlijke exploitatie. Hun martkaandeel is te beperkt om op individuele basis lucratieve contracten af te sluiten.

"Sportief is de onderlinge rivaliteit groot, maar de zakelijke verstandhouding is goed", zegt Jeroen Oerlemans van RBC, woordvoerder van het Brabant-cluster. Hij verwacht dat het uitzenden van de Brabantse streekderby's een gunstig effect op het abonneebestand van Canal+ zal hebben.

De clubs hebben niet met andere gegadigden voor de exploitatie van hun televisierechten onderhandeld, hoewel de uitspraak van de NMa juist beoogt dat meer zendgemachtigden kunnen meebieden. Oerlemans: "Dat is praktisch gezien onmogelijk. Nog altijd loopt een beroepsprocedure van de Eredivisie NV tegen het NMa-besluit. Zolang die loopt, kunnen wij niet als een betrouwbare partner met een andere zender in zee gaan. Canal+ is een zekere factor voor de komende twee jaar. De clubs krijgen minder geld, maar we zijn niet ontevreden."

Volgens Canal+ komen binnenkort meer contracten met betaald vooetbalclubs rond. Met Ajax was de zender al eerder rondgekomen en volgens een woordvoerster is er ook al een akkoord bereikt met Feyenoord.

Het oude contract met Canal+ was een collectieve afspraak met de Eredivisie NV. De achttien clubs ontvingen jaarlijks ruim 20 miljoen euro van de betaalzender.