RIJSWIJK/MONACO - Met Internazionale, Olympique Lyon en Rosenborg BK in poule D gaan trainer Ronald Koeman en de spelers van landskampioen Ajax er vanuit dat de tweede ronde van de Champions League (CL) haalbaar moet zijn. "Inter en Ajax gaan door", stelt verdediger Andre Bergdolmo.

"Goede loting"

Feyenoord en vooral PSV lijken het zwaarder te hebben getroffen, maar ook de Feyenoorders zijn hoopvol over het halen van de tweede ronde. De UEFA-cupwinnaar is in poule E ingedeeld met Juventus, Dynamo Kiev en Newcastle United. De laatste twee clubs plaatsten zich, net als de Rotterdammers, via de voorronde voor het toernooi. Feyenoord won al eens in de CL van Juve. Beide ontmoeten elkaar meteen in de eerste wedstrijd, in Rotterdam. Daarna wacht Newcastle. "Dit is wel een goede loting. We zien wel perspectief", zei Paul Bosvelt. "Juventus is de favoriet", stelt de middenvelder, "maar dat moet nog wel blijken. De andere teams zijn aan elkaar gewaagd. Ik ken Kiev en Newcastle niet zo goed. Kans op de tweede ronde hebben we in elk geval." Bij Juve speelt Edgar Davids nog steeds, al wil de clubleiding van hem af.

Trainer Bert van Marwijk meent dat de andere drie terdege rekening met Feyenoord moeten houden, maar hij onderschat de opponenten zeker niet. "De loting had slechter gekund, maar Juventus is kampioen in Italië, Newcastle hoort al jaren bij de top-4 in Engeland en Dynamo Kiev is als altijd de onbekende. Maar die club is wel gelouterd in de Champions League."

Kansen PSV niet groot

PSV begint uit tegen de gereputeerde Franse club AJ Auxerre en speelt dan thuis tegen de Engelse kampioen en bekerwinnaar Arsenal, waar Dennis Bergkamp vorig seizoen zo opleefde. Borussia Dortmund is de derde tegenstander in poule A. De Duitsers verloren in mei de finale om de UEFA Beker van Feyenoord.

De kracht van Arsenal is bekend in Eindhoven. "We hadden het beter kunnen treffen", weet coach Guus Hiddink. Vijf jaar lang miste PSV net de tweede ronde. De kans op doorgaan lijkt nu kleiner dan voorheen.

Ajax heeft mogelijkheden

Vooral voor Ajax staat veel prestige op het spel. Na drie jaar keert de club terug in het walhalla. Afgaan wil Koeman onder geen beding. "We hebben mogelijkheden, de ploegen liggen dicht bij elkaar. Er zit geen uitgesproken sterke ploeg bij en ook geen echt zwakke ploeg. Dit biedt perspectief voor ons, de eerste twee moeten we kunnen bereiken. Van de drie tegenstanders schat ik Lyon het hoogste in", reageerde Koeman op de loting. Zijn Franse collega Paul Le Guen vond dat Lyon een slechtere loting had kunnen hebben. Over Ajax zei hij weinig: "Ajax is op de weg terug, tenminste, op nationaal niveau."

Het Franse voetbal is nog steeds van hoog niveau, ondanks het falen van de nationale ploeg op het WK. Hiddink schat Auxerre erg hoog in. "De ploeg is al jaren een van de beste in de Franse competitie, ze spelen goed voetbal en brengen uitstekende voetballers voort. Let op Auxerre."

Rosenborg is in de groep van Ajax de outsider. In Trondheim is de ploeg die de laatste tien jaar Noors kampioen werd, amper te verslaan. Uit speelt de ploeg ultraverdedigend. "Hun sterke organisatie is hun kracht, en ze spelen thuis wel met drie spitsen", weet oud-speler Bergdolmo.

Lyon is in Amsterdam de eerste tegenstander, waarna Inter in Milaan wacht. Inter verloor vorig seizoen de halve finale van de UEFA Beker tegen Feyenoord en plaatste zich via de voorronde voor het toernooi.