AMSTERDAM - Het wordt tijd dat de scheidsrechters bij het schaatsen gebruik kunnen maken van de 'hawkeye', de apparatuur waarmee in de tenniswereld via een computeranimatie exact beoordeeld kan worden of een lijn geheel of deels overschreden is.

Dat stelt schaatsster Marianne Timmer vrijdag in haar column in De Telegraaf. De routinier zou graag zien dat haar sport ook buiten de baan meer professionaliseert.

Recent zijn bij het schaatsen de regels aangescherpt in de bochten. Schaatsers mogen de scheidslijn niet meer overschrijden en worden bestraft bij het overtreden van deze regel.

Niet vanzelfsprekend

Timmer vindt dat deze maatregel verder doorgevoerd moet worden. "Het is niet langer vanzelfsprekend dat de mening van één scheidsrechter allesbepalend kan zijn", zegt de schaatster.

"Een menselijke fout, door bijvoorbeeld een vertekend beeld van de zijlijn, kan grote consequenties hebben. Daarom stel ik voor om, net als in het tennis, op korte termijn over te gaan tot een zogeheten 'hawkeye'. In geval van twijfel moet de mogelijkheid bestaan om een besluit te toetsen aan de hand van televisiebeelden."

Timmer start vrijdag tijdens de Wereldbekerwedstrijden in Berlijn op de 500 meter.