WOLFSBURG - Na de tweede van vier Europese groepswedstrijden staat SC Heerenveen er beroerd voor. Na AC Milan was nu ook het Duitse Wolfsburg veel beter, 5-1. Het draaide voor Heerenveen uit op een genânte vertoning.

Hoewel het bezoek van het grote AC Milan in Friesland veel losmaakte en voor een hoop publiciteit zorgde, hadden de Friezen niets aan dat thuisduel.

De nederlaag tegen Milan (1-3) was onvermijdelijk, waardoor Heerenveen al voor het treffen met Wolfsburg wist dat het uit minstens één van de op papier zware uitwedstrijden met Wolfsburg en Portsmouth (17 december) punten zou moeten halen. Donderdag bleek dat, overigens pas na rust, een kansloze missie.

Stadion

Dichtbij de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland begonnen de Nederlanders goed aan de wedstrijd in het moderne stadion, dat slechts half gevuld was.

Heerenveen kreeg het initiatief opgedrongen, maar ging daar aardig mee om. Danijel Pranjic, fit na een hamstringblessure, stuurde Mika Väyrinen na ruim een half uur prachtig diep. De Fin speelde koel een verdediger uit en schoot raak.

Gelijk

De voorsprong bleef echter maar kort intact. Aarzelend optreden van doelman Kenny Steppe en verdediger Dinsdag bood aanvaller Edin Dzeko de kans koppend gelijk te maken.

Enkele minuten later stond Heerenveen al achter en dat moest de ploeg zichzelf verwijten. Verdedigend leek het nergens op toen Grafite ongehinderd de 2-1 binnenschoot voor de middenmoter in de Bundesliga.

Vlak na rust kreeg aanvaller Paulo Henrique na een fout van de doelman een grote kans op 2-2, maar zijn inzet belandde op de hand van rechtsback Sascha Riether. De Zweedse scheidsrechter Eriksson ontging het.

Kluts

Vanaf dat moment was het over. Een minuut of vijf later mocht Ashkan Dejagah van Wolfsburg ongehinderd opstomen, waarna Zvjezdan Misimovic de kans in de kluts benutte, 3-1. Heerenveen werd overlopen. Nadat Dzeko zijn tweede had gemaakt, greep Sollied in door Popov en Kopic te vervangen. De schade was toen echter al onherstelbaar.

De vijfde van Wolfsburg was de pijnlijkste voor het machteloze Heerenveen. Middenvelder Krzynowek werd niets in de weg gelegd op zijn weg naar het doel. Eén kapbeweging verder was het 5-1, ontluisterend.

Het was een evenaring van Heerenveens grootste nederlaag ooit in Europees verband, de 5-1 tegen Helsingborgs IF in 2007. Dat het geen 6-1 werd, was bijna een wonder.