DOHA - Drie tennissters - Jelena Jankovic, Vera Zvonareva en Venus Williams - zijn al zeker van een plek in de halve finale van het WTA-kampioenschap, het met ruim 3,5 miljoen euro gedoteerde eindejaarstoernooi in Doha.

Williams maakte tot dusver de meeste indruk. Ze won de rode groep ongeslagen. Dat ging donderdag ten koste van zus Serena.

De 23-jarige Jelena Jankovic schaarde zich eerder op de dag als eerste bij beste vier. De Servische aanvoerster van de wereldranglijst, die nog op haar eerste grandslamtitel wacht en vastbesloten is in Qatar te oogsten, versloeg de Russin Svetlana Koeznetsova in twee sets: 7-6 (8-6) 6-4.

Invulling

Het was haar tweede zege. Door dit resultaat werd Koeznetsova voortijdig uitgeschakeld, evenals de Servische Ana Ivanovic. Het slotduel in de witte groep tussen Jankovic en de Russische Zvonareva is alleen nog van belang voor de invulling van de halve eindstrijd.

Venus Williams, als zevende geplaatst, schreef in het lucratieve evenement met de acht beste speelsters van 2008 al haar derde overwinning bij. In de familietwist met Serena moest ze de eerste set nog aan haar jongere zus laten, daarna stond ze nog maar een game af: 5-7 6-1 6-0.

Overeind

Serena Williams, die in haar openingsduel de Dinara Safina versloeg, heeft kwalificatie voor de halve finales overigens nog in eigen hand. Ze moet daartoe van de Russin Jelena Dementjeva winnen. De laatste bleef ook gemakkelijk overeind tegen haar teleurstellende landgenote Safina: 6-2 6-4.