AMSTERDAM - De positieve testresultaten van het schaatspak Delta Flash, hebben verschillende Nederlandse schaatsers verontrust. De Nederlandse schaatsequipe rijdt in Salt Lake City (8-23 februari) in het KNSB-pak van kledingsponsor Nike. Tot onvrede van sommige schaatsers. "Ik kwam er bijna met een nekhernia uit", vertelt allrounder Rintje Ritsma in De Telegraaf.

Het Deltapak van Hunter SportswearTU

Tijdwinst

Uit de testresultaten van de TU blijkt dat de Delta Flash op de 10 kilometer per ronde drie- tot viertiende seconde tijdwinst boekt op de snelste pakken van dit moment. Het Deltapak is de opvolger van de zogeheten strippakken die in 1998 tijdens de Olympische Spelen in Nagano mede bijdroegen aan de Nederlandse successen.

Nekhernia

De Nederlandse schaatsers zijn door het sponsorcontract (zo'n 225.000 euro) tussen KNSB en Nike verplicht in het schaatspak te rijden van de Amerikaanse kledingsponsor. Allrounder Rintje Ritsma heeft al meerder tests gedaan met de Nike-pakken. "Het snelste pak, althans volgens Nike, zat me veel te strak. Ik kwam er bijna met een nekhernia uit. Volgens mij zijn er slechts enkele schaatsers die daar uiteindelijk in willen rijden", vertelt Ritsma in De Telegraaf.

"Het is misschien snel, maar niet functioneel met vlakken die niet ademen of niet rekbaar zijn. Het zit gewoon onprettig en zeker niet als een soort van tweede huid. Want zo zou het eigenlijk moeten zijn."

Jan Bos

Ook sprinter Jan Bos is niet te spreken over de pakken van de schaatsbond. "De pakken die ik heb geprobeerd, zaten voor geen meter. Ik hoop dat er snel wat aan gedaan wordt, want ik baal hier goed van."

/DOSSIERSchaatsen