RIJSWIJK - Vier Nederlandse clubs treden donderdagavond aan voor de tweede speelronde van de groepsfase in de UEFA Cup. Drie teams hebben een zege nodig om in de race te blijven voor Europese overwintering.

Ajax, Feyenoord en sc Heerenveen begonnen namelijk twee weken geleden met een nederlaag aan de groepsfase. De Amsterdammers ontvangen het Slowaakse Zilina, Feyenoord krijgt het sterke CSKA Moskou op bezoek en Heerenveen moet de punten in Duitsland bij VfL Wolfsburg weghalen.

Alleen FC Twente begint donderdag met drie punten aan de tweede speelronde. De Tukkers versloegen eerder Racing Santander en willen aan het duel met Manchester City één punt overhouden. Trainer Steve McClaren: "Wij hebben al drie punten, alle druk ligt bij City. Ik teken voor een punt."

Ajax

Ajax weet dat het moet winnen na de nederlaag bij Aston Villa. Zilina, dat het eerste duel van HSV verloor, lijkt op voorhand geen imposante opdracht. "Ze zullen gokken op een snelle counter", gaf Marco van Basten in de aanloop aan. De trainer kan weer beschikken over vleugelspits Luis Saurez, die in het laatste competitieduel ontbrak wegens een schorsing.

Feyenoord wil de winst bij Roda doortrekken tegen CSKA Moskou. De Russen wonnen al indrukwekkend met 3-0 van het Spaanse Deportiva la Coruña, de Rotterdammers begonnen met een bedenkelijke nederlaag (3-0) bij Nancy. Dwight Tiendalli staat opnieuw als rechtsback in de basis. "Dwight heeft zichzelf ontwikkeld en zijn kans gegrepen", zei trainer Gertjan Verbeek over de verdediger wiens loopbaan bij Feyenoord voorbij leek.

Pranjic

Heerenveen heeft na de nederlaag tegen topclub AC Milan de punten ook nodig. De Friezen kunnen tegen Wolfsburg waarschijnlijk weer de trefzekere Danijel Pranjic opstellen. "De beste dokter is Pranjic zelf. Hij voelt zelf het beste of hij kan spelen', aldus trainer Trond Sollied.

NEC komt donderdag niet in actie.