BIRMINGHAM - Mia Audina is in Birmingham in een recordtempo begonnen aan de jacht op een medaille bij de wereldkampioenschappen badminton. Elf minuten duurde dinsdag het toernooi-opwarmertje tegen de Tsjechische Hana Prochzkova: 11-0 en 11-1. Het serieuze werk moet nog beginnen voor Audina, die eindelijk wil scoren op een WK.

Op de uitgebreide palmares van de geboren Indonesische ontbreekt dat metaal nog steeds. Verder dan de kwartfinale kwam ze in het verleden niet.

Pluimpjes oprapen

Audina zweette dinsdag wel na de partij. Dat kwam meer door het bukken om uitgeslagen pluimpjes op te rapen dan door de dreigende slagenwisselingen, want die waren er gewoonweg niet. "Een ideale partij om aan de hal te wennen", zei Audina, getrouwd met een Rotterdamse gospelzanger en al enkele jaren voor Nederland uitkomend.

Indonesië

In Birmingham probeert ze een oude belofte in te vullen. In 1996 veroverde Audina op jonge leeftijd in Atlanta olympisch zilver. Ze gold als opvolgster van de in eigen land tot heiligdom verheven Susi Susantie, die vier jaar eerder Indonesië olympisch goud had gegeven.

De liefde stond vervolgens een verdere ontwikkeling in eigen land in de weg. De Indonesische bond eiste dat ze in eigen land zou wonen en trainen. Audina dacht er anders over en meldde zich in Nederland, waar ze liefdevol werd opgenomen in de selectie.

Chinezen

Ondanks haar vroege olympische succes, wilde het op de WK's daarna niet lukken. Kwartfinales in 1997 en 2001 waren de beste prestaties. "WK's zijn gewoon veel sterker bezet dan de Olympische Spelen, waar een land als China maar maximaal drie speelsters mag laten meedoen. Op de WK's waren dat er twee jaar geleden zes. De concurrentie op de WK is dus veel groter. Al blijft de mentale druk op de Spelen een stuk groter."

Een WK-medaille telt zwaar voor de 23-jarige inwoonster van Rotterdam, die inmiddels de tweede plaats op de wereldranglijst bezet. Ze won in april de Koreaanse Open, maar speelde sindsdien geen toernooi meer. "Ik wil heel graag wereldkampioene worden. De mogelijkheid ligt er dit keer. Ik heb een redelijk gunstige loting. Dat zo'n eerste partij maar heel kort duurt, vind ik niet erg. Ik spaar graag krachten voor de echt belangrijke duels."

Met een beetje mazzel loopt Audina Tjiptawan, zoals haar volledige naam is, in Birmingham zonder al te veel tegenstand door naar de halve finales. "Dat zou prachtig zijn. Mijn erelijst is nog niet compleet." Uit haar geboorteland zal de concurrentie in elk geval niet komen. Na het vertrek van Audina stelt het vrouwenbadminton in Indonesië weinig meer voor.

Voorbeeld

"Ze vragen nog steeds of ik weer voor Indonesië wil uitkomen. Nee dus. Ik had een voorbeeld voor de jeugd kunnen zijn, andere speelsters sterker kunnen maken. Ze hebben zelf de fout gemaakt door mij voor de keuze te stellen: of Indonesië of Nederland. Toch is er nog respect. In het bondsbureau hangt nog steeds een foto waarop ik het olympisch zilver in Atlanta om heb hangen. Dat vind ik mooi, maar ik wil graag een wereldtitel. Die titel hoort ook op mijn erelijst."