MARSEILLE - PSV moet er na de afstraffing van dinsdagavond tegen Olympique Marseille (3-0) serieus rekening mee houden dat het na de winterstop alleen nog in eigen land actief is.

De landskampioen zakte na de verdiende nederlaag naar de vierde en laatste plaats in poule D.

PSV heeft door het forse verlies nog wel evenveel punten als nummer drie Olympique Marseille. De Fransen koesteren echter een beter onderling resultaat en een positiever doelsaldo.

Beide clubs sluiten de groep nog af met optredens tegen Atletico Madrid en Liverpool, die vijf punten voorsprong hebben op de concurrenten uit Eindhoven en Marseille. De derde positie geeft recht op een ticket voor de derde ronde van de UEFA Cup.

Uitduels

PSV bewees zichzelf in het natte Marseille niet alleen een slechte dienst in de Champions League. De prestatie geeft ook weinig vertrouwen voor de uitduels die de kampioen nog in november wacht.

PSV reist in november nog naar NEC, AZ, Ajax, Atletico Madrid en Heerenveen.

Regen

Het scheelde niet veel of PSV had het verblijf in Marseille met 24 uur moeten verlengen. Het regende dinsdag zo hard in het zuiden van Frankrijk dat scheidsrechter Nicola Rizzoli het speelveld anderhalf uur voor aanvang van het duel nogmaals moest keuren.

Met alle commerciële belangen van de Champions League in het achterhoofd besloot de Italiaanse arbiter dat er maar gespeeld moest worden.

Openingsfase

PSV begon het duel op de zompige grasmat met Edison Mendez en Carlos Salcido. De eerstgenoemde middenvelder uit Ecuador botste zondag op de training nog met Huub Stevens.

De soms opvliegende hoofdtrainer sprak het geschil met Mendez uit. Hij gaf hem de voorkeur boven de meer aanvallend in gestelde Balazs Dzsudzsak, de laatste weken één van de betere spelers bij de landskampioen.

Salcido

De gelouterde Salcido verving als linksback de op international gebied onervaren Erik Pieters. Danny Koevermans was de enige aanvaller van PSV in het sfeervolle stade Vélodrome.

Hij kreeg in balbezit hulp van de aanvallende middenvelders Ibrahim Afellay en Otman Bakkal. De overige acht spelers van de club uit Eindhoven dachten vooral defensief.

Koevermans

Koevermans, goed voor beide doelpunten in de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille (2-0), kreeg in de veertiende minuut een uitgelezen mogelijkheid voor een nieuwe treffer tegen de nummer twee van de Franse competitie.

Hij gleed de bal op aangeven van Afellay echter naast het doel. De spits onderstreepte in de vijftigste minuut nogmaals waarom hij in Eindhoven nog niet in één adem met illustere voorgangers als Romario, Ronaldo, Van Nistelrooij en Kezman wordt genoemd.

Addo

Eric Addo maakte ongewild ook duidelijk waarom hij de laatste jaren op weinig speeltijd kon rekenen. De Ghanees verloor in de dertigste minuut eerst Bakari Koné uit het oog. De Ivoriaan omspeelde doelman Issakson en schoof de bal in het lege doel: 1-0.

Addo had ook schuld bij de tweede treffer van de thuisclub. Hij stond veel te ver weg van Mamadou Niang, die dankbaar profiteerde van zijn vrijheid: 2-0. Trainer Stevens bestrafte Addo voor zijn onoplettendheid en wisselde de Ghanees voor Kromkamp.

De invaller ging in de 71e minuut niet vrijuit bij de derde treffer van de thuisclub. Hij dekte Niang aan de verkeerde kant en kon vervolgens niet meer voorkomen dat de spits uit Senegal zijn tweede doelpunt van de avond maakte (3-0).

PSV hard onderuit tegen Olympique Marseille