AMSTERDAM - Het Nederlandse zeilteam van Delta Lloyd heeft maandagnacht de eerste etappe van de Volvo Ocean Race voltooid. De ploeg van de Ierse schipper Ger O'Rourke kwam na 23 dagen en tien uur als zevende over de streep in Kaapstad. Etappewinnaar Ericsson 4 kwam zondagochtend al in Zuid-Afrika aan.

De elf bemanningsleden van Delta Lloyd kregen het in het laatste uur nog even lastig toen in de baai aan de voet van de Tafelberg de wind wegviel. "Het was een pittige race", constateert Gerd-Jan Poortman.

Het team kwam pas kort voor de start in Alicante bijeen, maar kon zich toch aardig mengen in de strijd. "Je stelt je erop in dat je niet voorbereid bent. Maar dan lig je erbij en is de boot snel. Nu moeten we de juiste klappen maken."

Zwaarder

Schipper O'Rourke debuteerde in tegenstelling tot Poortman in de Volvo Ocean Race, maar vond de zeilrace niet anders dan andere oceaanraces. "De boot is wel zwaarder beladen, waardoor je sterkere bemanningsleden nodig hebt. Gijpen en overstag gaan vergt een planning", weet de schipper. "Je doet er immers een halfuur over. Dat is wat het anders maakt."

Alleen de Russische boot staat in het veld van acht onder die van Delta Lloyd. Toch is O'Rourke positief gestemd. "We hebben veel geleerd. We weten inmiddels hoe we de boot sneller moeten laten varen en hoe we van de boeg tot op de spiegel als team goed kunnen samenwerken."

De tweede etappe in de Ocean Race voert de boten van Kaapstad naar Kochi in India. De etappe over 4450 nautische mijl start volgende week zaterdag.