BIRMINGHAM - Denyse Julien is de 'grand old lady' van het badminton. Met 43 jaar staat ze in Canada nog steeds aan de top. Internationaal gezien wordt het de laatste jaren wat minder, maar toch was ze voor de zeventien jaar jongere Karina de Wit op de openingsdag van de wereldtitelstrijd in Birmingham een 'ouwe taaie'. De Nederlandse, als negende geplaatst, had maandag drie games nodig om voor het eerst in haar loopbaan de tweede ronde van een WK binnen te stappen.

"Ik heb bewondering voor haar. Ze is nog zo fit", roemde De Wit haar geslepen tegenstandster. Maar heeft iemand van 43 jaar nog iets te zoeken op een WK badminton? De Wit vond van wel. "Ik vind het vreemder dat een veertiger op Wimbledon nog een titel kan veroveren", wees de 26-jarige Nederlandse naar Martina Navratilova. "Dat kan eigenlijk helemaal niet en zegt genoeg over het tennis."

De Wit

De Wit is de snelst groeiende ster aan het Nederlandse badmintonfront. Ze stapte de topzestien van de wereld binnen, is op de WK zelfs een geplaatste speelster en had maandag duidelijk moeite met de nieuwe rol. In 1999 en 2001 lag ze op de WK direct uit het toernooi. "Toen stond ik tegenover geplaatste speelsters. Nu ben ik het zelf en ik was wat nerveus."

Niet onderschatten

Julien veroverde in 1981 al haar eerste Canadese titel, stond bij de Spelen van Barcelona (1992) en Atlanta (1996) in de achtste finales. Ze brengt dus een brok aan ervaring mee. Dat wist De Wit. Eerder dit jaar speelden ze al een spannend duel over drie games bij de Koreaanse Open, ook gewonnen door De Wit. "Dat neem je toch mee. Je mag haar niet onderschatten. Ik speelde ook niet slecht."

Julien zorgde ervoor dat De Wit in de eerste game geïrriteerd rondliep. Ze kreeg de partij niet in haar straatje. Uiteindelijk miste de Canadese 'oma' twee gamepunten voor De Wit kon toeslaan. In de tweede game werkte de Canadese een achterstand weg en sleepte ze er een derde uit. "Met de schrik vrij", zei De Wit daarna terecht. "Ik heb het haar moeilijk gemaakt, laat dus niemand over mijn leeftijd beginnen", lachte de Canadese ontspannen.

Nominaties

In Birmingham zijn deze week nominaties voor de Olympische Spelen te verdienen en Nederland heeft vier badminstonsters die nagenoeg gelijkwaardig zijn en kans maken op uitzending naar Athene. Judith Meulendijks, aanvankelijk afgevallen voor de WK door de regel dat een land maar drie speelsters mag inschrijven, deed maandag goede zaken.

Ritme

Toen de WK wegens het SARS-virus in Azië werd uitgesteld naar eind juli mocht de Brabantse toch opdraven om een van de opengevallen plekken te bezetten. Ze kreeg als nummer dertien van de plaatsingslijst zelfs een goede loting voorgeschoteld. Maandag ramde ze de IJslandse Ingolfsdottir van de baan. "Een lekkere partij om ritme op te doen."

Yao Jie

Minder geluk had Yao Jie. De Europese kampioene van 2002 was door blessures op de wereldranglijst gezakt naar plaats 29 en kreeg daardoor de nummer vijf van de plaatsingslijst, haar oud-landgenote Mi Zhou, als tegenstandster. Yao Jie begon matig, kreeg bij 11-10 nog wel uitzicht op de eerste game, maar verloor uiteindelijk met -13 en 2-11.

"Pech gehad met de loting", zei bondscoach Martijn van Dooremalen over het verlies tegen de nummer twee van de WK van twee jaar geleden.