WILLEMSTAD - Churandy Martina, de Antilliaanse atleet die in augustus tijdens de Olympische Spelen in Beijing werd gediskwalificeerd nadat hij de tweede plaats had behaald op de 200 meter sprint, heeft zijn zilveren medaille al in september terug gekregen.

Dat heeft het Nederlands Antilliaans Olympisch Comité (NAOC) maandagavond bekend gemaakt.

De Amerikaanse atleet Shawn Crawford, die in eerste instantie als vierde finishte, maar Beijing toch verliet met de zilveren medaille, gaf Martina in september bij een wedstrijd in het Zwitserse Zürich de Olympische zilveren medaille terug.

Buiten baan

Crawford had al in China tegenover de pers verklaard dat hij zich niet kon verenigen met het Amerikaanse protest tegen Churandy Martina. Martina zou tijdens zijn race buiten zijn eigen baan zijn beland. De Amerikaanse afvaardiging, die zelf hun landgenoot Wallace Spearmon gediskwalificeerd zagen om die redenen, dienden een protest in tegen de klassering van Martina.

Sinds de Olympische finale op de 200 meter sprint in Beijing is de NAOC bezig met het officiële protest tegen de diskwalificatie van Churandy Martina. De Commissie van het internationale sporttribunaal (CAS) stelde vrijdag de tentatieve datum voor de behandeling van de rechtszaak op 5 december.

Advocaat

De NAOC heeft een internationale advocaat in de arm genomen, maar verklaarde maandagavond vijftigduizend Antilliaanse gulden (ongeveer 22.000 euro) nodig te hebben om de zaak goed te kunnen voeren.