ARNHEM - Vitesse ontkent een tekort van 4 miljoen euro te hebben. Volgens bestuurslid Jan Snellenburg is de huidige situatie bij de club precair, maar zal Vitesse 'niet omkieperen'. "We lopen achter aan de inkomstenkant", zegt Snellenburg. "Maar niet zoveel als wordt gesuggereerd. 50 procent van het genoemde bedrag (2 miljoen euro) komt dichter in de buurt."

Intussen hebben het Arnhemse gemeentebestuur en de gemeenteraad hun bezorgdheid geuit over de dreigende tekorten bij Vitesse. De gemeente gaat uit van een schuld van 4 miljoen euro.

Reageren

Volgens Snellenburg is dat onzin: "De politiek gaat nu reageren op bedragen die in kranten worden genoemd. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Niemand van de gemeente heeft zich bij ons gemeld om te vragen hoe het werkelijk zit. Ik zal er verder niets over zeggen, maar vreemd is het wel. Iedereen basseert zich op uitlatingen van iemand van de supportersvereniging."

Bezorgd

Toch is het gemeentebestuur volgens een woordvoerster 'bezorgd' over de jongste cijfers. Het college komt woensdag met een officiële reactie. De Arnhemse gemeenteraad is verbaasd en veronrust over de nieuwe tekorten bij Vitesse.

PvdA-fractievoorzitter D. Rikken noemt de cijfers 'dramatisch en onthutsend'. "Vitesse moet haar verantwoordelijkheid nemen en de begroting rond krijgen. Het bestuur moet zich daarbij niet verschuilen achter haar demissionaire status."

'Misleidende informatie'

De Arnhemse VVD-fractie vindt dat er bij Vitesse zo snel mogelijk een nieuw bestuur moet aantreden, dat orde op zaken gaat stellen. Volgens fractievoorziter T. Theijse heeft het zittende bestuur 'misleidende informatie' verstrekt. Op basis van die informatie stemde de gemeenteraad in met een gemeentelijk reddingsplan, waarmee bijna 30 miljoen euro is gemoeid. Het afblazen van het reddingsplan is volgens de PvdA en de VVD nog niet aan de orde. Oppositiepartij Zuid-Centraal wil wel opheldering van wethouder R. Gast, verantwoordelijk voor het reddingsplan.

Vitesse heeft volgens Snellenburg een tekort van ongeveer 2 miljoen euro, veroorzaakt door 'achterblijvende inkomsten'. "We hebben minder seizoenkaarten verkocht, hebben nog geen hoofdsponsor en ook de businesssuits lopen nog niet zoals we gehoopt hadden. Vooral de achterblijvende verkoop van seizoenkaarten heeft ons verbaasd. Daar hadden we echt niet op gerekend."

Gaten

De club doet volgens het bestuurslid zijn uiterste best om de opgelopen tekorten, veroorzaakt door de late toekenning van de licentie, zo snel mogelijk in te lopen. "Maar we zullen wel met bepaalde gaten blijven zitten. Dus moeten we nog meer saneren dan we al van plan waren. En dat vooral ook sneller doen." De verkoop van dure spelers als Didier Martel en Bob Peeters is daarbij gewenst. "Maar we hebben het economische tij niet mee, dat is duidelijk."

Inmiddels heeft Vitesse dinsdag een gesprek gehad met de KNVB over de nieuwe tekorten. "We hebben redelijk kunnen uitleggen dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. Dat de bond gerustgesteld is, is een groot woord. Zelf zijn we ook niet helemaal gerust. Maar dat we over twee weken bij de start van het seizoen gewoon tegen Ajax spelen, is voor ons wel zeker." De KNVB zegt wel degelijk te zijn geschrokken van de nieuwe feiten die Vitesse dinsdag op tafel legde bij de voetbalbond.

Licentie

"Maar we doen voorlopig geen inhoudelijke mededelingen. We beraden ons intern op de te nemen stappen. We geven daarover nog deze week duidelijkheid. Een van de mogelijkheden is het intrekken van de licentie. Andere mogelijke consequenties willen we nog even voor ons houden. Dat zou alleen maar ruis geven," aldus een woordvoerder van de KNVB.