NIEUWEGEIN - Bondscoach Michel van den Heuvel van het Nederlands mannenhockeyteam heeft maandag zijn eerste selectie bekendgemaakt.

In de groep van 23 spelers ontbreken zes spelers die deel uitmaakten van de olympische ploeg, die afgelopen zomer in Peking als vierde eindigde.

Van Sander van der Weide, Matthijs Brouwer en Jeroen Delmee was bekend dat ze na de Spelen zouden stoppen als international. Van den Heuvel, die Roelant Oltmans is opgevolgd, heeft ook de Peking-gangers Thomas Boerma, Roderick Weusthof en Rob Derikx niet in zijn Oranje-selectie opgenomen.

Vogels

Doelman Guus Vogels, die in Peking nog twijfelde of hij zou doorgaan, is wel opgeroepen, evenals de routiniers Teun de Nooijer, Taeke Taekema, Geert-Jan Derikx, Ronald Brouwer en Floris Evers.

Van den Heuvel begint op 10 november met het trainingsprogramma, dat toewerkt naar de belangrijkste toernooien in 2009: het Europees kampioenschap in het Amstelveense Wagener Stadion in augustus en de Champions Trophy eind november, begin december in het Australische Melbourne.

Debutanten

De selectie kent ook twee debutanten. Het zijn Bob de Voogd en Lucas Judge. Sander Baart, Robbert Kemperman en Constantijn Jonker zijn tevens spelers van Jong Oranje.

De complete selectie: Guus Vogels (HG), Mark Jenniskens (Oranje Zwart), Jaap Stockmann (Bloemendaal), Sander Baart (Oranje Zwart), Marcel Balkestein (Oranje Zwart), Geert-Jan Derikx (Amsterdam), Wouter Jolie (Bloemendaal), Taeke Taekema (Amsterdam), Teun Rohof (Amsterdam), Laurence Docherty (Bloemendaal).

Floris Evers (Amsterdam), Robert van der Horst (Oranje Zwart), Timme Hoyng (Amsterdam), Robbert Kemperman (Den Bosch), Eby Kessing (Bloemendaal), Rob Reckers (Oranje Zwart), Ronald Brouwer (Bloemendaal), Jeroen Hertzberger (Rotterdam), Rogier Hofman (SCHC), Constantijn Jonker (Kampong), Lucas Judge (Oranje Zwart), Teun de Nooijer (Bloemendaal), Bob de Voogd (Oranje Zwart).