ROTTERDAM - Judoka Dex Elmont debuteert zaterdag op de nationale titelstrijd in het Topsportcentrum van Rotterdam in de klasse tot 73 kg.

Tot en met de Olympische Spelen, de afgelopen zomer, verscheen hij in de -66 op de mat. In Peking kondigde hij zijn overstap al aan.

Bondscoach Maarten Arens is met de atleet van mening dat Elmont in de wat zwaardere klasse beter tot zijn recht komt. Normaal gesproken moet hij in de -73 in de slag met Bryan van Dijk en Henri Schoeman. Beiden zijn echter herstellende van blessures en komen voorlopig nog niet in actie.

In de -66 werd Elmont de afgelopen jaren twee keer Nederlands kampioen.

Guillaume Elmont

Guillaume Elmont kan voor de achtste keer de titel veroveren in de -81. De oudste van de twee broers won de afgelopen zeven keer. Elmont kan daarmee op gelijke hoogte komen met Anton Geesink.

Recordhouder is nog steeds Dennis van der Geest, met tien titels. Van der Geest ontbreekt, evenals broer Elco, wegens een blessure op het NK.

Huizinga

Mark Huizinga (-90 kg) kan Van der Geest achterhalen. De Schiedammer staat nu op negen. Hij verschijnt in Rotterdam voor het laatst op de mat.

Officieel nam Huizinga in augustus op de Spelen van Peking al afscheid. Later besloot hij voor fans, familie en vrienden, er in het Topsportcentrum nog een feestje aan vast te knopen. Huizinga is de olympisch kampioen van 2000.

Naast de gebroeders Van der Geest doen van de favorieten ook Ruben Houkes (-60) en Henk Grol (-100) niet mee.