MADRID - De Spaanse tennisser Rafael Nadal heeft zich teruggetrokken voor de Masters Cup, het eindejaarstoernooi in Shanghai.

De aanvoerder van de wereldranglijst heeft te veel last van de knieblessure die hij vorige week opliep in het masterstoernooi van Parijs.

"Ik heb besloten niet mee te doen aan de Masters Cup. De beslissing valt me zwaar, omdat het zo'n belangrijk toernooi is", meldt de 22-jarige Nadal op zijn website.

Vervanger

De Fransman Gilles Simon is zijn vervanger in Shanghai, waar vanaf zondag de beste acht spelers van het afgelopen jaar het tegen elkaar opnemen.

Nadal hekelde in zijn verklaring nogmaals de overvolle tenniskalender. "De topspelers worden gedwongen week in week uit te spelen, waardoor het onmogelijk is elk toernooi 100 procent te geven. De vele wedstrijden, vooral aan het einde van het seizoen, hebben ook mijn fysieke conditie aangetast. De fitheid om op topniveau te kunnen spelen is weg."

Nadal zei verder dat hij wel van plan is om later deze maand (21-23 november) deel te namen aan de finale van Davis Cup. Spanje speelt daarin tegen Argentinië.

Deelnemersveld

De acht spelers die maandag 9 november aantreden in de Masters Cup zijn: Roger Federer (Zwi), Novak Djokovic (Ser), Andy Murray (GBr), Andy Roddick (VSt), Nikolai Davidenko (Rus), Jo-Wilfriend Tsonga (Fra), Juan Martin del Potro (Arg) en Gilles Simon (Fra). Federer is titelverdediger.